Wednesday, April 13, 2011

coklat baik tuk kesihatan tapi...


Assalammualaikum...

Terliur tak tengok coklat yg sedap-sedap kat atas tu???naseb baek aku x rase pape sebab aku baru pas makan nasi lemak ayam...sedap woo...(bertambah comel la aku camni)..kalau tak mmg dah abes aku melantak coklat yg ada kat rumah ni..jangan tak tau yg umah aku nh ada macam-macam coklat sebab ari tu kan aku gi kilang BERYL'S..hahahah...sambil aku mengadap lappy ni pun ada sekotak coklat yg setia menanti aku di sebelah..hahaha...

Aku tak tau la apsal sejak dua menjak ni aku macam addict gile ngn coklat..tiap masa nak makan coklat aje...habes la aku bertambah gemuk comel camni..parah sungguh...ada sesape tak yg tak suka atau x makan coklat???!!tak kesa la coklat putih, coklat susu atau pun coklat kosong...

Setiap sesuatu tu mesti ada buruk dan baiknya kn macam tu jugak coklat..apa kebaikan coklat???pertama sudah semestinye sumber tenaga yang senang dibawa kemana saja sebab coklat mengandungi sumber tenaga yg dapat dari koko, susu dan gula...bukan tu aje tau...coklat juga dapat melambatkan penuaan sebab coklat mengandungi antioksidan...so no wonder la banyak produk kecantikan yg berasaskan coklat...

Apa pelak keburukkan coklat ni???cer cite cikit ye...haaa...kalau makan berlebihan boleh menyebabkan kegemukkan, diabetis, kerosakan gigi dan macam2 lagi la...tapi tak semua jenis coklat mempunyai komposisi atau kandungan coklat yg same...sebenarnye x kira la makanan ape pun kalau amek berlebihan mmg leh bawak penyakit..betol x??

senang cite kalau nak tau pasal coklat ngn lebih mendalam gi je guna abg google...mesti die leh tolong nye...haha..kalau aku cite byk2 pun bukan korang nak bace pn kan...so amek yg basic aje la kan..hahahaha....

Nak maen game yg membuatkan sentiasa kenyang tak???cer cuba terjah coklat SNICKERS kalau x caye...

6 tayar bergolek:

puteri ain said... [Reply to comment]

suka makan coklat jugak :)

Nava Kishnan said... [Reply to comment]

agree with what you have stated esp on chocolates are energy giving food, if I feel very tired, I grab a bar of choc or sometimes choc ice-cream, it has the same effects.

farhanaDr said... [Reply to comment]

Sekarang saya suke sangat makan chocolate Cadbury yang Boost tu. Sedap sangat. Hehe. Tapi tu laa, tak leh makan banyak sebab dah mengembang dengan maju skang. Huhu.

liyanalalala said... [Reply to comment]

colat best!!!

aleen aiden said... [Reply to comment]

xpe2,klo itu yg kamoo risaukan,pass kan aje sume coklat 2 kat alin.biar alin setelkan.heee :P
sori lame xsinggah cni..

Cik Deby said... [Reply to comment]

suke coklat gak! tapi deby suke dark chocolate. nyum nyum.

tapi ade org cakap pahit sgt. hihi