Tuesday, January 17, 2012

Suri rumah kerjaya paling hebat...

Assalammualaikum semua...

Arghhhhhh(sambil menggeliat betolkan tulang-tulang sendi)......memang penat betol rasa nya mengemas rumah sewa ni..dah macam suri rumah gayanye...tu pun baru kemas bahagian dapur..belum lagi ruang tamu, bilik tidur dan bilik air...bila nak balik cuti semester ni lah baru kemas semua benda bagi clear...tak kan lah nak tinggal rumah dalam keadaan bersepah dan makanan yg tak habes pula kan...tidak lupa juga kemas segala nota-nota dan buku-buku semester lepas..dah nak masuk sem baru lah kate kan....hihihih...

Erm..mesti penat gileee kan jadi seorang suri rumah...kena kemas rumah yg besar gedabak sorang-sorang pastu nak kena sediakan makanan lagi, sidai baju, lipat baju, jaga anak, jaga suami...dah la setiap hari buat benda yg sama pula tu..kerja suri rumah ini bukan ada office hour...dari bangun tidur sampai lah nak tidur balik kena pastikan rumah dalam keadaan baik...jangan pandang rendah dekat suri rumah tau...aku bangga dengan mak aku yg  merupakan seorang suri rumah...

hebat tak hebat nya suri rumah..

Bila dah makin besar ni baru lah tahu tolong emak mengemas rumah, masak, sidai baju semua...tapi tu pun bila mood tengah rajin la...kalau tak rajin pun mesti kena rajin kan diri...tak sampai hati nak tengok emak buat kerja sorang-sorang...tapi biasa la tu kan kene bebel kalau kita buat kerja tak mengikut garis panduan yg telah ditetapkan...hahaha....

Jadi berbangga lah mempunyai seorang ibu walaupun hanya berkerjaya sebagai suri rumah....dia boleh mendidik kita walaupun tiada ijazah perguruan, dia boleh masak makanan yg berkhasiat walaupun tiada sijil pemakanan...senang cerita suri rumah ni memang awesome habes la....

Kesimpulannya, aku bercita-cita nak menjadi seorang suri rumah yg ada Ijazah Sarjana Muda Teknologi Makmal Perubatan pada masa akan datang..hihihih....

Nota dari hati: Jangan pandang mudah terhadap kerja mengurus rumah ni tau....=D


sumber:incik google..

4 tayar bergolek:

Cikgu Ma said... [Reply to comment]

salam kenal....errmm, suri rumah memang kerjaya mulia kalau dilakukan dengan ikhlas..biarpun penat..nak2 perempuan bekerjaya plak... =)

jemput ke blog saya =)

mrs adam said... [Reply to comment]

saya surirumah yang sedang wat degree.heee

Mama Qist said... [Reply to comment]

best je jd surirumah..sy suri rumah yg ada ijazah syariah dan perundangan..

Ain Naina said... [Reply to comment]

sy juga suri rumah sepenuh masa...memang penat tapi raseee puassss sangat hihi...jemput ke blog sy ye http://mamasihat-babyceria.blogspot.com/