Thursday, June 23, 2011

Siapa yg tak pernah tinggal kat asrama memang rugi besar!!!

Assalammualaikum semua..

Tidak pernah rasanya otak sebeku ini sampai tak de idea yg datang menjengah...sudah puas aku blogwalking mencari ilham...tapi tak ada apa yg dapat membantu untuk aku menconteng arang di blog ni...kesian kat blog ni sunyi dari hasil penulisan insan comel macam aku selama hampir 3 hari..syukur lah akhirnya Allah memberi ilham selepas aku penat bergoleng-goleng atas katil pada detik ini..huhu..

Seronok rasa nya bila dapat mengimbas kenangan zaman sekolah asrama dulu-dulu...siapa yg tak duduk asrama memang rugi besar la sebab tak dapat rasa kehidupan tinggal dengan kawan-kawan yg macam-macam ragam...ada perangai yg bajet alim..ada perangai yg memang hampeh....ada perangai yg minta kaki...ada perangai yg tunjuk bagus..ada yg gila pangkat(gipang)..ada yg suka mencapub(cari publisiti)...kesimpulannya memang macam-macam perangai la yg dijumpai...

Nak tahu pe yg rugi nya tak duduk asrama???tak dapat rasa mandi beramai-ramai kat kolah...tak dapat rasa membasuh baju ramai-ramai(sekolah aku tak de dobi ye..).tak dapat rasa berebut iron baju....tak dapat rasa memotong barisan masa nak ambil makanan kat dewan makan...tak dapat rasa kene denda sebab solat lambat, pergi tazkirah lambat, pergi sekolah lambat, pergi kelas prep lambat, pergi sukan lambat(semua benda lambat) ...tak dapat rasa perasaan kantoi dengan warden sebab sembahyang dalam dorm...tak dapat rasa kena marah dengan pengawas sebab tak pakai stokin pergi surau lelaki...tak dapat rasa makan maggi beramai-ramai dalam baldi/bekas besar...tak dapat rasa study beramai-ramai kat dorm sampai subuh..tak dapat rasa kene maki dengan warden...tak dapat rasa kene brainwash dengan senior yg bajet bagus tapi perangai hampeh..tak dapat tengok HANTU secara live...korang tolong tambahkan senarai kerugian kalau tak duduk asrama boleh??!!(aku dah penat la)hahaha...

Tapi satu benda aje yg aku tak sempat nak buat sepanjang 5tahun aku tinggal dekat asrama..nak tahu apa benda????jeng...jeng..jeng...Membuli junior...hahahah....itu la perkara yg aku tak sampai hati nak buat walaupun aku rasa macam nak bagi penyepak laju-laju aja kat dorang sebab kurang ajar yg melampaui batas...kalau budak lelaki memang dah lunyai di kerjakan junior yg macam tu kan??!..itu la beruntung junior sekolah aku sebab mendapat senior yg baik hati macam aku...muahahaha...

Walau macam mana pun ada beza nya juga kehidupan pelajar yg tinggal dekat asrama ini..ada student yg memang mengikut segala peraturan dan ada juga yg jenis suka melanggar peraturan..korang agak-agak aku jenis student yg macam mana???hahaha..sudah semestinya aku jenis yg suka melanggar peraturan tapi ada batasnya juga..sekurang-kurang nya aku de pengalaman di denda, di marah dan berani mencuba sesuatu yg baru...hahaha...budak skema tak de life la..siapa setuju??!!!

Nota dari hati: 5tahun dekat sekolah tu mmg memberikan aku 1001 kenangan pahit manis yg tak kan aku lupakan sampai mati..

17 tayar bergolek:

bunbun said... [Reply to comment]

hahaha berebut seterika ye.


hmmm dulu masa form5 tetibe peraturan asrama bertukar. no ironing is allowed. TSK TSK.


sapo rajin nak hantar dobi setiap kali kedut. wuwuuuu


papepon kenangan asrama mmg bets kaaaan :D

syaimz said... [Reply to comment]

best doh asrama (:

RainsCold said... [Reply to comment]

@syaimzmeyh ak tambah cket krugiannye,,xdapat nak maen kejar2 dgn warden sbb kantoi fly..hehehe

RainsCold said... [Reply to comment]

....

Nurul Syifa Aini said... [Reply to comment]

sy x pnh idop di asrma..tp lps neh dah smbung bljr x thu la cmna kehdupan sy..x biasa b'psah dgn mak ayah lma2..rsa tkut pon ada nk dok dgn owg2 lain plk..

MinaD said... [Reply to comment]

i agree with ur tittle...=)

misz anis said... [Reply to comment]

the best thing ever happened...law boleh rewind la...bile2 di ingat2..ya Allah..nakal nye aku...hahahaha

fadzlyismail said... [Reply to comment]

klu anda semua rase siapa tidak pernah tinggal di hostel/rugi besar...lagi rugi klu anda x join segmen coretan kisah lama di hostel/asrama di blog saya anda lagi rugi besar...nak taw kenapa???simpan pengalaman n 1001 kenangan tanpa dikongsi dengan yang lain..ayuh ke blog saya..utk kongsi pengalaman n kenangan anda

http://mzulfadzly.blogspot.com/2011/06/coretan-kisah-lama-di-hostelasrama.html

jom kita kongsi kenangan dan pengalaman serta anda akan mendapat backlink jika join segmen ini

abah khalisha said... [Reply to comment]

abah teringat ms kena raging time kt asrama kt UiTM dll..kuang ajor punya senior!

alif haris said... [Reply to comment]

hahaha betul tu .. memang rugi sbb kt situ lah kita blajaa mcm2 :D

Solihin Zubir said... [Reply to comment]

haha.. memang! kenangan dok asrama mmg best gila!
sy dok ostel sejak form1 smpai form4..
form5 kna buang sbb ada golongan gipang tu la.. pulun! suka cari ksalahan org.. hehe..

A retarded kitty said... [Reply to comment]

den tak pernah merasa duduk asrama tapi den tau jadi budak sekolah tu best!

adibah said... [Reply to comment]

mandi kat kolah best...berkemban beramai2...hakhak

ade2mama said... [Reply to comment]

mcm sekolah aku jew.jalil hehe

Anonymous said... [Reply to comment]

Ok,kalau anda duduk di asrama,anda xdpt:
1. Anda tak dpt rasa bagaimana rasanya argue ngn parents di mana akhirnya anda akan rasa yg parents anda adalahs segalanya.
2. Anda tak dapat berebut banyak bnda ngn siblings sbb anda akan diberi keutamaan dalam segala bnda.
3. Anda tak dpt rasa pengalaman ponteng sekolah as a result of dtg lmbt ke skolah.
4. Tak dpt usha2 org from opposite sex kat pusat2 tusyen.
5. Tak dpt lepak kat shopping2 complex pada hari2 biasa.
6. Tak dpt gi karok ngn kwn2 pada hari skolah.
7. Tak dpt rasa dating kat luar slalu2.
8. Tak dpt tgk AF,Malaysian Idol and sebagainya(maksud nye ikut series dia dari awal smpi akhir).
9. Tak dapat blk kampung bile ada kenduri-kendara
10. Tak dpt makan masakan mak tiap2 hari.
11. Tak dapat tgk drama2 tiap2 hari.
12. Tak dpt bersosial sgt(korg cume leh bersosial bile cuti),but most of the time just duk ngn senior and junior korg jer.
13. Tak dpt on-line slalu2
14. Tak dpt main PS3 hari2.
15. Tak dpt rasa susah sng bersama ngn family,yg korg tau dpt duit tiap2 bulan.
ada byk lagi,malas nak tulis.xde ruginye xduk asrama..ada byk jer bnda yg best dlm idup korg yg korg dpt buat walaupun xduk asrama.life experience lagi byk kot duk luar!!haha..tapi saya xkata duk kat asrama xbgus,ok jer..cume bile awak buat comparison mcm nie rasa cam xpatut lar..sbb 2 2 best

Anonymous said... [Reply to comment]

@Anonymous you ingat semua family bahagia sangat ke? Dapatnya family tak bahagia baik ddk asrama. Plus nak karok lepak shopping mall tu perangai bdk2 baru nak up je kan. So mmg tak cool. Mcm laa pergi sekolah private nak berangan mcm you ckp. Ingat dtg lambat pastu ponteng best ke? Seksa adela. Aku half2 okay. Dua2 aku rasa. Dua2 mmg best tp setakat list xdpt ni mmg orang tak hadap laa. Ingat ddk asrama dpt jumpa binatang je ke? Tak de perempuan lgsg. Ingat tusyen xde ke?

haikal blank said... [Reply to comment]

kehkeh mana2 pun sama je dak