Monday, May 23, 2011

siapa yg leh terima teguran??!!sape yg suke kene maki???!!habaq mai sini..

Assalammualaikum semua...

Baru berniat x nak update hari ni..bajet macam nak buat keje amal la blogwalking aje...singgah blog2 yg aku follow..muahaha..entah macam mane tersinggah la blog bro solihin zubir salah satu blog yg aku follow..aku rasa blog die penuh kontroversi sekarang ni gara-gara Tiz Zaqiah...rilek chill bro...walau macam mane pun aku still suke blog dia...(aku bukan kipas die ye)...cuma die seorang blogger yg berani...hahahah

sapa yg suke kene tegur???sape la yg boleh menerima kelemahan diri???sape yg suka kene kritik???sape yg suke diberi nasihat secara percuma???sape yg suka dipandang rendah????sapa yg suka dimalukan????tak de sape pun yg suke kan???aku sendiri pun tak suka...

Tetapi kita ni manusia dikurniakan akal fikiran tuk berfikir...itulah beza nye kite dengan binatang...jadi apa salahnye kita tenangkan diri, control rasa marah, rasa x puas hati dan semua rasa yg negatif tu bile kene tegur..memang pada mulanye kita tak kan dapat terima tapi cuba la buka minda tu dan belajar tuk terima kritikan...sebab setiap kritikan yg orang lain berikan tu la yg akan membuatkan kita lagi berharga dan bermakna...cuba belaja tuk muhasabah diri...ada setengah orang akan cakap macam ni 'ada hati nak tegur pada hal die pun 2x5 je'..kalau nak tunggu jadi sempurna baru boleh ditegur mmg parah la sebab x de manusia yg sempurna kat dunia ni...tu la fungsi nye tegur-menegur supaya kita ni kearah kesempurnaan...

Aku sendiri mmg susah nak terima kesalahan diri sebab aku seorang yg ego tapi aku sentiasa berusaha tuk berfikiran positif...pe yg aku lakukan kalau kene kritik??selalunye aku diam dan bla macam tu je sebab aku rasa sakit hati yg amat sangat..sebab aku malu..sebab aku rasa macam di hina...sebab aku rasa diri aku da kelemahan...dan macam2 sebab lagi(aku pergi macam tu je tuk elakkan dari die kene maki hamun dengan aku...hahaha.)...so aku cari satu tempat yg boleh menenangkan aku dan fikir balik pe telah dikata...seterusnye aku akan berusaha tuk memperbaiki kesilapan...x salah kan kalau kita berubah ke arah yg lebih baik???

So kalau rasa tak suka terus-terusan di kritik cuba la belajar tuk menerima teguran dan memperbaiki kesilapan diri..bukan tuk sesiapa pun tapi tuk diri sendiri juga kan...yg paling sensitif sudah tentunye bab aurat kan???hahah..seriusly aku paling menyampah kalau dengar alasan 'i tak bersedia la..' 'yg penting i bukan hipokrit..inilah diri i yg sebenarnye' dan sejujurnye perempuan macam ni aku nak sepak laju-laju aje...bile kene tegur tahu pulak malu dan melenting tak tentu hala..tapi bile dedahkan badan yg cantik tu sana sini tak malu pelak...sungguh aku semakin tak paham...

Nota dari hati: aku bukan nye baik sangat dan aku sendiri pun susah nak terima teguran..tapi pe salahnye kita sama2 berubah...bukan untuk orang lain tapi tuk diri kita jugak..aku tahu adab-adab memberi nasihat tapi masih relevan ke tuk guna cara tu dengan insan-insan yg memang buta hati??sama-sama la kita berdoa..

6 tayar bergolek:

kaizen said... [Reply to comment]

keegoan punce x boleh ditegur...

Tupai Karan said... [Reply to comment]

Kalau nk kira sy pun xbrp suka ditegur, tapi masih blh dinasihat.. hehe. Yelah, ikut pada bahasa teguran jugak la. Tapi kalau setengah orang tu dah fanatik sangat, rasa hanya doa lah boleh bukak hati dia.. :)

6 Perkara Patut Elak Bila Commenting

Aimi dan Pakcik Hashim said... [Reply to comment]

yg tak best kalau pengkritik dengan bahasa kasar... jadi gaduh

aleen aiden said... [Reply to comment]

bley terima teguran org asl kene tempatnye la.tegur leklok xde hal kot..hu3.
solihin zubir tegur tiz psl ape eyh?hu3

Hans said... [Reply to comment]

kritikan yang paling bagus ialah secara personal dan bercakap sebaik mungkin
sebaiknya2 biar antara kita dan orang yang ditegur itu jer yang tahu
apa2pun ada sesetengah orang bila ditegur dia melenting tetapi insyaallah lepas tu dia akan fikir balik teguran tu
doa2kan dia sedar apa yang salah dan berubah ke arah positif
:-)

Meatball IKEA Halal

misz anis said... [Reply to comment]

bile nak update blog lagi???cepat arr...nak baca...=)