Saturday, April 16, 2011

kaum hawa penyebab zina.....

Assalammualaikum sume..

Sihat semua???(tak pernah nk tnye kabar tetibe ri ni buang tebiat plk kn..heheh).. kalau rasa-rasa tak sihat atau pun tak sedap badan cecepat la gi makan ubat ye...kalau korang tak sihat sape la yg akan singgah belog comel aku ni..hanya korang je la harapan bangsa, agama dan negara...lalalala~

Today i would like to share...(ko demam ke hana tetibe speaking plak ni??hehe)...oke...aku balik ke bahasa asal aku...tau la aku speaking berterabur...Ehem...aku cuma ingin berbicara pasal kaum HAWA yang mana same kaum dengan aku..hahah...ini bukan kutukan atau makian tapi cume luahan dan nasihat dari aku yg tak berapa nak sempurna...

Kenapa kita sebagai perempuan membenarkan diri kita diekploitasi??mesti ada yg x paham kan dengan maksud aku tu...korang cuba tgk iklan yg melambak-lambak kt tv, majalah, surat kabar, dan kat mana-mana aje la...pe yg korang perasan???sume model mesti nak perempuan aje kan..pastu dah la seksi nak mati...pada hal iklan ikan bilis aje pun....tak perlu la nak pakai skirt pendek+tube aje...malu ikan bilis tu tgk korang tau..adoy..naseb baek ikan bilis tu x leh bercakap...

Bukan tu aje tau...sape tau gadis litar???aku mmg cukup nyampah benar tgk pompuan2 tu tergedik-gedik macam kena sembelit....cer cuba kite pikir sesama oke..perlu ke gadis-gadis tu sume menempel kat litar tu??pada hal yg nak race nye orang laen...korang tu menyemak kan pandangan aje kat situ....ye aku tau mesti de yg kate dorang tu pembakar semangat kn..elok sangat la tu.....mane tak terbakar semangat nye kan kalo tgk gadis-gadis tak cukup kain tu terlentok sana terlentok sini...sape bole tahan kan..tu yg berkobar semacam...

Sebenarnya gadis-gadis sekalian dipergunakan aje tuk macam-macam tujuan oleh mereka yg tak de rasa tanggungjawab dan prihatin tuk melindungi maruah kaum hawa...itu sume strategi perniagaan dan cara nak menarik perhatian..dalam bahasa jawa nye 'attention grabber'....setuju tak kalau aku kata yg kaum lelaki lagi bersemangat bila tengok ade perempuan seksi meksi cam tu?????

Ini lah jugak salah satu punca kenapa masalah sosial kian berleluasa...kita jangan menuding jari nak menyalahkan kerajaan, ibubapa atau sape saje...tp kita tanya balek diri kita....aku harap sangat la gadis-gadis kat luar sane tu dapat ubah cara hidup..banyak agi cara tuk dapat duit selain jual badan jadi model la bagai....jangan jugak nak salah kan kaum laki yg x reti nak kawal nafsu...kalau dah anak ikan depan mata memang tak ingat pahala dosa la..sape yg membuka peluang tu kalau bukan kaum hawa sendiri kan...

Firman Allah dalam Surah an-Nur ayat 2 yang bermaksud,

"Penzina wanita dan penzina lelaki, hendaklah kamu dera, masing-masingnya seratus dera,"

Para ulama mengatakan bahwa bila ayat ini dimulakan dengan kalimah "penzina wanita", kemudian baru Dia sebut "penzina lelaki"; ini menjadi dalil bahwa salah satu faktor utama dalam persoalan maksiat adalah datang daripada kaum wanita. Jadi, perkara yang perlu dititikberatkan ialah menjaga kaum wanita kita dulu. Bukan kata kaum lelaki tak buat salah, tapi yang nak bagitau bahwa kebanyakan faktor maksiat berpunca daripada kaum wanita.

Contohnya, seperti apa yang disabdakan oleh Nabi saw, "Takutlah kamu kepada dunia dan takutlah kamu kepada perempuan. Sesungguhnya fitnah yang awal yang berlaku kepada Bani Israil adalah daripada kaum wanita."...Ini adalah peringatan daripada Nabi saw kepada kita semua supaya diambil pengajaran daripada apa yang telah berlaku pada zaman Bani Israil. Yang mana mereka ini rosak kerana tidak menjaga kaum wanita mereka.

So dari ayat atas tu kita tahu yg kaum Hawa ni perlu di jaga dahulu lepas tu baru kaun Adam...Kalau kita tahu setiap batas sebagai lelaki dan perempuan yg telah digariskan insyaAllah semua benda ni tak kan berlaku...ayat kat atas tu aku mintak abg google aje sebab aku tak berapa ingat firman Allah tu...=D

nota dari hati: lepas ni sume guna kartun yg menutup aurat aje tuk iklan, filem dan sebagainya...dunia dah makin canggih kan....

click sini untuk pergi NEW ZEALAND dengan harga RM499

19 tayar bergolek:

eddy said... [Reply to comment]

dah allah engineer laki itu supaya mudah terpikat kepada perempuan,unless mereka mempunyai pegangan yang kuat....

Jejaka Terhangat said... [Reply to comment]

entri yg baik. nice thought walaupun drpd perempuan sendiri..tp malangnya, ramai pmpuan yg tak nak terima kenyataan, dan asyik gunakan alasan lelaki suka kondem dan cari kesalahan pmpuan..padahal, dunia nyata dah buktikan segalanya..

aleen aiden said... [Reply to comment]

ha3,gedik mcm kene sembelit.hadess...
mekaseh utk in4 nih! ^_^

nur said... [Reply to comment]

wanita paling senang masuk surga tapi paling ramai kat neraka.. penah dengar kan?

bo cai said... [Reply to comment]

nice thought......keep it up...

udin said... [Reply to comment]

hurm.. entry menarik.. especially pendapat dari kaum hawa sendiri.. :)

hana said... [Reply to comment]

@eddy
erm..
betol tu..
sebab tu la kene jaga batas dan aurat.
=D

hana said... [Reply to comment]

@Jejaka Terhangat
erm..
betol...
kalau benar nk uat pe kite deny lagi kan...
saye bukan nak kondem pompuan cume itulah kebenaran..
=)

hana said... [Reply to comment]

@aleen aiden
welkem..
hehe..=D

hana said... [Reply to comment]

@nur
pernah2..
=D

hana said... [Reply to comment]

@bo cai
tq3..
=D

hana said... [Reply to comment]

@udin
tq2..
kebenaran kn...
=D

alongxp said... [Reply to comment]

entri yg best,tul kate jejaka tu, ramai yg menolak benda ni,xnk terima walaupun da memang betul...

saye nak share entri ni ye?(kalau kamu xbagi pon,saye nk tekan gak...hahaha)

hana said... [Reply to comment]

@alongxp
time kasih ye..
sila kan lah share..
benda baik kene kongsi..
hehe
=D

alongxp said... [Reply to comment]

cam jejaka hangat ckp,ramai yg xsetuju...contohnye camni...

Elyzặ Ặzizặn : salah tajuk tu... ape la...

Abang Long : da kate dah...

Elyzặ Ặzizặn : sbb tau salah tu sbb ko kate awal2 kan :P

Abang Long : hahahaha... tajuk tu xsalah pon...

Elyzặ Ặzizặn : tajuk mcm nk kate 100% salah ppuan...motip?? lelaki suci murni sgt kew????

Abang Long : ko bace la tu... aku share je...bukan aku yg tulis entri tu...

Elyzặ Ặzizặn : ko share maknenye ko stuju..tol dak ? huhu~~

hana said... [Reply to comment]

@alongxp
uish..
abes la de yg boikot sye..
hehe...lantak la..

alongxp said... [Reply to comment]

alaaa...rileks la...awk menyebarkn benda yg sepatutnye boleh menyedarkn rakan2 laen...nape nak takut wat bnd yg elok? xpe...die tu ex-classmate sy,sy kenal die,ngan sy,die berani dlm fb je...dpn2 xbrani pon...jgn risau la...
p/s: sy nk copy letak kat blog saye leh x?nnt sy kreditkn kat awk... tp saye publish esok ke lusa la... leh?

hana said... [Reply to comment]

@alongxp
heheh...
xde takut pn...biasa la tu...kebenaran mmg susah orang nk terima kn..lg pun saye ni bukan baik mane pun..hehehe...=D

nk copy??bole aje..kalo nak teh milo ke sirap pun bule...hahahaha

BHAIHAQI COOL said... [Reply to comment]

Ohh Dunia nk Kiamat