Wednesday, April 27, 2011

IKAN SEBELAH..mane hilang sebelah lagi ye??!!!

Assalammualaikum semua...

Akhirnya berjaya jugak aku melepasi 2hari (hari ni ngn semalam) yg penuh seksa...hahaha...insyaAllah aku akan lulus paper HEMATOLOGY(about blood) dan CLIN. CHEM..tinggal satu je paper agi pada 9mei nanti..sempat agi nak enjoy puas2 kan..hehe..

Sape tau atau kenal IKAN SEBELAH??? haha..sungguh kasihan pada mereka yg tak tahu..hehehe...entry ni aku buat khas tuk kawan aku, NABILAH sebab die tak kenal ikan tu dan aku malas nak cite macam mane detik perkenalan dia yg tragik dgn si ikan..hehehe..sebenarnye aku tau pasal ikan tu pun masa tolong mak aku masak dulu2..mmg kagum habes la tgk ikan tu de sebelah aje badannye...mmg terbukti la kekuasaan ALLAH....len kali jadi la rajin macam aku ni tolong mak kat dapur..hahahah..byk kelebihan nye tau..lalalala~

abg google...


Berlandaskan pe yg ayah aku cerita la kan...IKAN SEBELAH ni jugak dikenali dgn ikan NABI SULAIMAN A.S..sejarah bermula apabila Nabi Sulaiman a.s telah makan ikan tersebut...tetapi sebab baginda tak sempat nak habeskan ikan tu pastu baginda pun lepaskan sebelah lagi tu ke dalam laut...untuk menunjukkan yg Allah tu Maha Berkuasa maka ikan itu hidup semula dan berenang-renang penuh riang la dalam laut tu dalam keadaan ikan tu tinggal sebelah dengan satu je mata...dengan kewujudan nye ikan ni telah menjadi iktibar tuk mereka yg masih ragu-ragu ngan ISLAM...

Kalau agak-agak  korang tak caye cite aku pasni leh la korang gi pasar carik dan tgk dgn mata, kepala, tgn, kaki, telinga korang sume..mentang-mentang la sejak due menjak ni entry aku dusta semata kan..hahaha...tapi yg ni betul punye cite tau..kisah-kisah nabi tak kan la aku nak tipu plak kan..hehehe...

Lepas ni korang sume termasuk la aku kan rerajin la bace kisah-kisah nabi dan para anbiya'...banyak pengajaran dan tauladan yg boleh kita amek tuk jadikan panduan dalam diri kita ni....sebenarnye aku ni mmg rajin membace tapi bahan bacaan yg dalam ranking pertama sudah semestinye novel..hehe...dan aku gak baca segala buku ilmiah oke...haha...

k la...daaa~

nota dari hati: I miss my family...i miss my memorable day..i miss everything..i miss u..

7 tayar bergolek:

misz anis said... [Reply to comment]

alhamdulillah..sejuk perut aku jadi kawan ko..lalalala~

akutetapaku.com said... [Reply to comment]

aku baru tahu ikan sebelah ni de kena mengena dgn kisah nabi....

lavenderlover said... [Reply to comment]

1st time pasal ikan sebelah ni..begini critenyer ek..

husnaa said... [Reply to comment]

Bru td ayh ambo bawk balik ikan tu..owg bagi..mmg kagum giler!!!ALLAH IS THE GREATEST..tp mak ambo lupe kait dgn nabi ap..ahenye jmpe blog ni..tqvm!!!

husnaa said... [Reply to comment]

bwu td ayh ambo bawk balik ikan tu..mak ambo kte tu ikan lidah tp tak engat kait ngan nabi ape...ALLH IS THE GREATEST!mmg kagum betul...tu y cr kesah ikan tu akhernye jmp blog ni...TQVM!!

Heidi Shafiq said... [Reply to comment]

ayah aku ckp ikan ni sedap.. tp aku blum penah cube lg..

aleen aiden said... [Reply to comment]

seriyes xpnah dengar name ikan sebelah.nnt nak balik nak tanye mak.hu3