Friday, March 18, 2011

macam mana nak hilangkan rasa benci dekat seseorang.

salam...

pernah tak korang rasa benci,nympah, tak suka kat someone????hehe..x pernah???huiyoo...mmg suci murni la hati korang...huhu...aku nh mmg susah la(bukan x pernah ye) nk benci, nyampah or tak suka kat someone...sebab aku ase perasaan tu tak patut ade kn..nk uat pe benci membenci kan...tp de jugak beberapa sebab atau keadaan yg bole mengundang perasaan negatif nh dalam diri aku...

ehem...aku x kesa kalo de yg x suke aku dan mmg secara terangan nampak yg die x suke kat aku...macam tu mmg aku x kesa...lantak korang la...selagi korang x kaco idup aku selagi tu ak mmg x kesa...kalo orang kategori macam nh mmg aku x de perasaan sebab kebiasaan nye mereke2 nh orang yg aku x bape nak rapat...kalo orang yg x rapat ngn kite ade perasaan x suke or benci kite pn mesti la korang x kesa kn??!!jadi nye aku mmg x amek peduli ngn orang yg kategori macam nh...

seterusnye kategori KAWAN MAKAN KAWAN(macam la xde makanan lain nk di makan kn) atau pn TIKAM BELAKANG....orang2 dari kalangan ini lah yg bole ngundang perasaan nyampah benci meluat n sebagainye dalam diri aku nh....ye la kan...kat depan kite pijak semut pn tak mati...tapi kat belakang kite hanya Allah je yg tau...aku mmg x leh terima manusia yg macam ni...depan aku cakap ngn aku punya la baek tp kat belakang rupanye kutuk aku bagai nak rak...lagi yg uat aku x leh terima kalo die kutuk aku tu pastu aku dapat tahu dari orang laen..harus la ku geram kan...rase macam nak bg die makan sup kasut aje..adoy...

kebiasaan nye bila aku dah ade perasaan negatif nh dalam diri aku mmg aku x mampu nak pandang langsung la muke die tu...sebab aku tak nak die rase yg aku benci or x suke kt die...orang kate dari pandangan mata bole mentafsirkan perasaan sesorang...sebagai langkah berjaga2 tuk jage hati die lebe baek aku x pandang langsung kn...hahaha....kadang2 nak cakap ngn die pn aku malas...kirenye kalo bole aku x nak nampak pn kewujudan die depan mata aku nh..hahha...kejam kah aku????tak la kn...

ok la...di sebabkan aku tau readers aku sume berfikiran bijak dan mempunyai idea yang baik...jadi aku nak tnye cikit la...macam mane cara nak hilangkan perasaan negatif nh???huhu...sebelum tu aku nk btau yg entry nh xde kene mngene ngn kawan2 aku ye....cume nye entry nh berdasarkan pengalaman yg mempunyai rase macam ni sebelum nh..hahaha..jangan malu2 bg pandangan tau...

p/s:layan kan aje la entry emosi semenjak dua menjak nh kn..hahha..

10 tayar bergolek:

Aidil said... [Reply to comment]

Datang lagi layan pulak baca entry emosi.haha

Yep.aku pon susah nk benci kat org. even org tu pernah buat salah, ak ok je. kira bukan pendendam la.

nak ilangkan? kalo aku..aku la..aku bygkan aku belasah dia kaw2 dalam pale otak. memang ganas la ak bayangkan. pastu dah puas hati pon puas.wakaka

mykhalis said... [Reply to comment]

bukan senang nak memaafkan..tapi kene la sabar.. kalau kene cuba jugak..kalau tak hati tak tenteram..hidup tak lama kan?

faiz said... [Reply to comment]

mmg susah nak memaafkan org..tapi cubala memaafkan org tu supaya hidup kite tenang..

~ Cik Azz ~ said... [Reply to comment]

Susah nak benci kat orang ni.. Tapi bila dah benci, kalau boleh suara diapun tak nak dengar.. haha...

Sebenarnya tak elok benci2 ni kan... Kena fikir jugak, apa perasaan kita jika orang benci kat kita lak.. Mesti sayu je hati, ya tak..?

hana said... [Reply to comment]

@Aidil
hahah...
layan kan aje la..
hahah...
x bes la takat bygkn..kalo dapat uat real mmg puas ati habes la..

hana said... [Reply to comment]

@mykhalis
mmg x tenteram...
yg penting saba tu je la..
=D

hana said... [Reply to comment]

@faiz
kata maaf tu mmg mudah di lafzkan...
tp parut d hati still ade lagi...

hana said... [Reply to comment]

@~ Cik Azz ~
betol..
suare die pn jadi cam annoying sgt...
hahaha...
mmg x elok pn.
tp nth la..

Anonymous said... [Reply to comment]

saya kalau benci, bayang orang tuh pown da xbleh tgok...xkesah la keta dy or brg2 dy...rsa nk pgang p0wn geli...jpg bsuh tgan xhnti2 la.bla dh pgang..hahah...n suare dya p0wn da xleh nk dgar....mluat... rsa nk pijak2 ja...haha ..bkn xcuba nk buang tpi x bleh asal 6pak dy ja hti sket... parah2... :( ... kdang2 ble dy dtg dkat kta rsa nk mnangis p0wn ade..bnci pnya psal..
.haha

Anonymous said... [Reply to comment]

Sy pon dlm situasi mcm anda ..how to avoid this feeling..haha geramnye.. Klu blh nk dgr dia minta maaf kat kite..sbb org ni ego nye besar sgt..mcm badan dia juga..rs nak nagis je .nk marah nnt stresss..eeeee haha