Wednesday, January 2, 2013

Pesanan untuk sesiapa yg hendak memulakan persekolahan..

Assalammualaikum semua...

Waahh...seronok nya esok dah mula sekolah...tak sabar rasa nya nak pakai baju baru, kain baru, tudung baru, stokin baru, kasut baru, beg baru, bekas pensil baru, botol air baru dan semua yg baru-baru belaka...minggu lepas lagi dah siap seterika baju tau...semangat tak??!!

ATAU

Aduhhh...malasnya nak pergi sekolah...lencana tak jahit lagi...kasut tak kapur lagi..buku tak kemas lagi..pensil dah hilang pula...baju dah la tak seterika lagi....malas nyeeee...tak ada semangat langsung...

Mana satu situasi yg di alami tiap kali nak kembali ke sekolah???sudah 5 tahun aku meninggalkan zaman sekolah yg sangat penuh dengan memori suka duka...setiap kali tiba masa nak kembali ke sekolah lepas cuti panjang mesti rasa sangat excited, teruja dan semangat gileee...bukan sebab nak belajar sangat pun...excited nak jumpa kengkawan pastu nak gosip-gosip aje...memori betol laaaa....

kenangan dalam dorm...sampai sekarang masih tak tahu apa motif duit syiling dekat tengah tu..
Esok Hakim (anak sedara) dah mula bersekolah di Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI)..jadi, aku sebagai mak cik yg sangat berdedikasi telah memberi beberapa pesanan percuma untuk dia memulakan persekolahan esok(pesanan ini mungkin berguna untuk orang lain yg nak mulakan persekolahan..hihih)..

1. Jangan nangis dekat sekolah..buat malu aje laki nangis...laki kena cool, control macho...
2. Jangan kena buli dekat sekolah...kalau ada budak buli, marah dia pastu bagi tahu acik..nanti acik datang sekolah bagi pengajaran dekat budak tu..(masa prasekolah asyik kena buli aje)
3. Jangan tunjuk gengster dekat sekolah..kalau hakim jadi pembuli dekat sekolah, acik humban dalam parit penuh dengan taik kerbau..
4. Pastikan jadi ketua kelas...kalau cikgu tanya 'Siapa nak jadi ketua kelas??' mesti terus angkat tangan dengan penuh semangat sekali...
5. Jadi pelajar terbaik!!!

weeewiit...sweet kan ada mak cik macam aku yg sentiasa mengambil berat hal anak-anak sedara???hakhakhak..

Nota dari hati: Rindu zaman sekolah tapi tidak teringin nak kembali ke zaman tu...



2 tayar bergolek:

the tempo of life said... [Reply to comment]

saya dah masuk U , dah jadi student university . dah bebas dari zaman sekolah.

tapi kadang kadang, rindu juga zaman sekolah dulu dulu. hmphhh -_-'

fatin adawiah said... [Reply to comment]

hehehe atin pulak tingin sgt2 nak kembali zmn sekolah..best tue..hehe