Wednesday, November 5, 2014

Tip ke Bandung, Indonesia

Assalammualaikum semua..

Dua minggu lepas 'Ke Bandung Kite' beb...yeehaaa...seronok menghabiskan duit masih terasa....trip ke Bandung ni lebih kepada shopping sebab orang kata di sana ibarat syurga membeli belah terutama kpd Bride-to-be...bakal pengantin gitu..entry kali ini untuk kongsi tip atau persiapan sebelum pergi ke Bandung...next entry insyaAllah aku cerita detail perjalanan mencari persediaan atau persiapan kahwin di Bandung macam baju pengantin, doorgift, kad kahwin dan macam-macam lagi..

1. Passport
Benda ini paling penting sekali..kalau tak bawa benda ni memang tak boleh terbang lah korang...pastikan passport korang tak tamat tempoh sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh perjalanan korang(kalau tak silap haku laaa..kalau silap maafin guwe)...selain dekat imigresen, dekat UTC pun korang boleh buat passport..UTC buka sampai malam lagi..


2. Tiket kapal terbang
Aku beli tiket flight last minute sebab tiba-tiba ubah perancangan dan yang penting tiket Air Asia ke Bandung masa tu agak murah sikit..lebih kurang RM300 pergi balik...jadi lebih baik survey semua syarikat penerbangan yg ada perjalanan ke Bandung dan banding kan harga selepas add on segala mak nenek macam luggage, insurans semua tu kan...kena bijak sikit la nak buat kira-kira ye...


3. Hotel
Lepas je booking tiket flight, terus laju-laju cari hotel melalui Agoda..selain Agoda, boleh cuba tengok juga dekat trivago, tripadvisor dan macam-macam lagi..tapi aku end up dengan Agoda sebab dekat situ deal nya agak murah...hotel Raffleshom menjadi pilihan lepas tengok review, komen dan gambar-gambar yang agak menarik dan positif....pasal hotel ni tunggu next entry hokey.. =)

4. Supir
Pemandu atau supir ni pun cari dekat blogger-blogger yg rajin kongsi pengalaman mereka di Bandung..nama supir aku ni Mistar (kalau tak silap la...haha)..dia caj hanya RM115 sehari...ini aku kongsi nombor telefon dia...

Pak Supir
+62 821-1716-3604

5. Tukaran wang
Sebelum buat tukaran wang, aku nasihat kan korang buat bajet siap-siap sepanjang korang dekat sana supaya tidak terlebih tukar duit sebab nanti korang nak jual balik duit rupiah tu memang rugi laaaa...aku tukar duit rupiah dekat Jusco Bukit Tinggi 1juta rupiah= RM276 tapi dekat Tesco Setia Alam memang lagi mahal la...1juta rupiah=RM282...so korang pandai-pandai la cari Money Changer yg murah sikit...hihi..kalau rajin korang buat lah senarai tukaran RM ke rupiah macam bawah ni dan print..walaupun macam noob je bila asyik belek benda ni tapi sekurang-kurang nya korang boleh bandingkan dengan harga dekat Malaysia..jadilah pembeli yg bijak...


6. Aktifkan Kad ATM 
Dekat sana ada banyak CIMB dan MAYBANK..jadi korang aktifkan lah kad korang tu untuk pengeluaran international...mana tahu tak cukup duit atau terdesak nak guna duit kan...sekurang-kurang nya kita ada back up jugak kan...

7. Airport tax
Simpan siap-siap 75ribu rupiah sebab masa korang nak balik nanti akan di kenakan cukai dekat airport..seorang IDR 75 ribu...tak pasal-pasal menggelabah cari duit masa check in sebab dorang tak terima duit ringgit..dorang nak rupiah jugak...

8. Beg extra, makanan
Masa pergi sana kitorang dah macam backpacker sebab target memang nak beli banyak barang kan...so kitorang bawak beg extra memang banyak, macam beg plastik ada zip yg besar gedabak tu..tak ada la nanti susah payah dan membazir nak beli dekat sana...bawak la maggi paling kurang pun..mana tahu lapar tengah-tengah malam..tak ke naya nak cari makanan...yg penting Herbalife tak di lupakan..sampai ke Bandung pun shake tetap tak di lupakan..

9. Buat kajian
Ini kena rajin sikit la..study sikit pasal Bandung dekat internet supaya kita dapat rancang perjalanan kita dengan baik..contoh nya kita nak beli baju kahwin..so kita dah senaraikan kedai mana yang sediakan baju kahwin terbaik..kalau nak round 1 Bandung memang sampai ke sudah tak dapat la... selain tu kita jugak boleh tahu perangai orang dekat Bandung ni supaya tak mudah tertipu dan terpedaya (aku yg study ni pun terpedaya..hampeh...)

Setakat ni je kot tip secara general yang boleh aku bagi..yg paling penting kena hati-hati sebab dekat sana banyak pick pocket..

Nota dari hati: next entry khas untuk Bride-to-be yang nak ke Bandung utk persiapan kahwin..yeehaaa


4 tayar bergolek:

ijad said... [Reply to comment]

salam ziarah

orked violet @ SYA said... [Reply to comment]

Sya beli brg kawen kt msia jek. hehehehe. One day insyaallah g sane.. tringin gk tgk org dok update cite g bandung shopping =)

BTW, Sya da follow cni. Nnti free, visit/follow Sya jugak eh!

Najib Ariyan said... [Reply to comment]

boss Mistar tu orang Sunda yer... macam pernah pakai supir nama mistar ni...

errr hotel tu ada mende keras ker? selalunya yg kat Agoda ni jadi murah sebab misteri nusantara... hahaha ai kena dua kali dah

Najib Ariyan said... [Reply to comment]

Salam kenal dan salam singgah...

saya pun buat entry Bandung jugak... jemputlah singgah