Sunday, March 20, 2011

pernah rasa nak bunuh diri sebab kecewa dengan kehidupan??!!

salam...

entry kali ini tak de kene mengena dengan diri aku yg comel lote ni oke...aku dapat ilham nak menulis pasal ni pun sebab sejak 2 menjak ni entry aku kan terlebih emosi sikit..muahaha....walaupn emosi aku macam x berape nak stabil tapi x de la sampai mendorong aku untuk bunuh diri...walaupun iman aku senipis kulit bawang tapi aku masih tahu bezekan dosa dan pahala...(baek kan aku???lalalala~)

setahu aku la kan..JEPUN adalah negara yg mempunyai kadar penduduk yg suke bunuh diri..korang rasa pesal la mereka ini suka sangat bunuh diri???!!cer cite...aku teringat la masa kat matrik dulu aku de buat discussion pasal commite suicide ini untuk subjek ENGLISH...de beberapa sebab la yg menyumbang tuk bunuh diri ni..macam stress, tension, frust, dissapointed, dan macam2 la lagi...pastu kalo de masalah cikit aje mesti nk jadikan bunuh diri sebagai jalan mudah...bukan itu aje tau..kalo kecewe sikit sebab gagal dalam exam, test or bercinta pn mesti nk bunuh diri...macam la x de jalan penyelesaian yg laen...

pada pandangan aku la kan...aku x tau la plak pandangan korang kan... setiap masalah atau dugaan yg datang tu jgn la kite pandang sebagai satu masalah..cuba kite anggap ia nye sebagai satu peluang..aku pn kadang2 stress gak ngn life ni yg macam aku tulis kt entry aku before ni kan...tapi tu sekadar luahan rasa tapi at the same time aku cuba untuk positif kan diri ni...memang susah kite nak terima hakikat ini tapi Allah x kan menguji hambaNya luar dari kemampuan.....aku ngaku yg kadang-kadang aku sendiri pn akan mengeluh kalo de masalah tapi at last nanti baru kite nampak hikmah di sebalik yg berlaku...ada hikmah yg kite akan nampak dalam masa terdekat dan ada jugak hikmah yg Allah tunjukan pada masa akan datang...jadi kite kene redha dan sabar je la...jgn putus asa..cuba la mengajar diri untuk jadi sorng yg positif...

setiap masalah ada jalan penyelesaian nye...kita yg nak kene usaha mencari nye..jgn putus asa dan mudah mengalah...bunuh diri bukanlah jalan penyelesaian yg sebenar...ingat la yg nyawa tu milik Allah..Dia aje yg layak tuk mengambil nye kembali...pe pun dugaan dan masalah yg melanda mengadulah kepada Nya..tp jangan carik masa susah aje...ingatlah Allah x kira susah atau pun senang.....ibarat cam kita la kn..suka ke kalo kawan kita carik kita masa die susah aje...pastu bila dh senang lupakan kite...x suka kn????so ingatlah Allah x kira susah atau pun senang oke..

aku tulis entry ini pn tuk nasihatkan diri aku gak yg kadang-kadang alpa...pe pn...kalo de yg salah leh la tegur ye..segala nasihat mmg di galakkan..oke..daaa~

p/s: x masuk syurga tau kalo bunuh diri...

5 tayar bergolek:

luna qiszara said... [Reply to comment]

hurm...saya kadang2 rasa macam ni..dulu selalu la..masa still budak2..sebab ketahanan mental x kuat..tp ssh la..kdg2 dugaan tu ssh kite nak lalui..hmm..saba je la..

ShakRoil said... [Reply to comment]

rasa xnak bunuh diri tapi rasa macam nak dok sorang.. malas ramai2.. semak kepala..

Amni said... [Reply to comment]

masa belajar dulu kan... ada budak bunuh dirik sebab pointer dia tak cecah 1st class... giler kan... huhu

mykhalis said... [Reply to comment]

pernah rasa,tapi am tak berbaloi sangat.. khalis redho dan terima je.. rupenye takderla besar manapun masalah tue..hehe

latest entry di blog khalis : Khalis kena saman JPJ pagi ni

Anonymous said... [Reply to comment]

Selalu gak..hmm