Monday, February 28, 2011

tips kawal stress~

salam...

korang pernah x ase macam tensen giler tahap dewa punye???tipu la kalo x pernah kn..at least mesti ase gak kalo assignment banyak + report melambak2 + test plak keliling pinggang + kalo korang de jawatan dalam organisasi...betol x???bese nye kalo orang ngh stress nh jgn dikaco sgt...laen la kalo mmg nk rase kene maki kn..aku kalo ngh stress bese nye ak senyap aje...kalo byk cakap t agi saket ati pastu b'tambah la stress...so agi baek senyap aje kn...

so aku nak share la cikit2 tips nk hilangkan stress(ngh stress nh)......

1. Makan....tp jgn pelak melantak macam orang x makan setahun pelak kn..nanti nyesal kalo dh gemuk...bukan senang nk kurus...hahaha...naseb baek care ni ak x amalkn..haha...

2. Menjerit..kalo aku rase tensen gile mesti menjerit punye....baru la rase lega sikit...at least segala bnde yg terpendam tu terluah la jugak dalam jeritan aku tu.....hahaha..kalo x caye cube try....

3.Mengemas umah....sebab bile mase penuh or uat sesuatu bende sekurang2nye membuatkan aku lupe ngn sume masalah...pastu bile tgk umah bersih aje at least tenang la gak jiwa nh...x de la tambah serabut kn ngn umah bersepah agi...

4.Shoping...nh paling bahaye...sebab bagi ak kalo shoping agi tambahkn stress..mane x nye belanja macam x ingt dunia...bile sampai umah tengok duit tinggal seringgit..mesti tambah stress aje lagi kn...hahaha....

5. Bersiar-siar...ni aku suke...kalo ak ngh dalam mood tensen aku agi suke lepak kt tempat yg tenang cam gi pantai...x pn lepak kt tasik...bile tgk ciptaan Allah nh buatkan ati jd tenang aje...damai aje...rase kurang aje beban yg d tanggung...

5.Menyanyi...care nh ak x penah amalkan lagi la coz suare aku sedap sgt..haha...bese nye yg uat nh ANIS aje...habes gegar umah aku... dah la menyanyi macam orang giler baru kuar tanjung rambutan...haha....

6.Ingat Allah... ni la care paling berkesan sebenarnye...tp jgn bile de masalah je baru nk buat solat sunat pada hal sebelum nh solat lima waktu pn x cukup...jadinye kite kene la ingat Allah x kire mase susah n senang...pe salahnye amalkn puase sunat isnin kames + wat solat sunat ckit2...bukan nye kite kene uat sume bnde tu bile de masalah aje..x de masalah pn kene uat gak...sume rezeki n musibbah tu datng nye dari Allah...so kalo de pe2 baek ngadu ngn Allah....insyaAllah de jalan yg bakal Allah tunjukkan..=D

k la...nh je tips yg aku nk kongsi..kalo de tips tambahan leh la share....daaa~

7 tayar bergolek:

bukankosong said... [Reply to comment]

tips aku; bunuh owg! terus ilang seteres... : P

faiz said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
sya hassan said... [Reply to comment]

law sy stress.. sy plih no1.. syiokkk ape mse kite stress kite mkn.. perot pon konyang..haha

faiz said... [Reply to comment]

yg penting sibukkan diri dgn benda yg tak mendatangkan tekanan..

hana said... [Reply to comment]

@bukankosong
huhu.
nh mmg tips terbaek..
dh terpikir nk uat cume xde keberanian aje..haha

hana said... [Reply to comment]

@sya hassan
mmg seronok tp kalo badan x cepat naek bole la..
haha..
t dah gemuk susah nk kurus..hehe

hana said... [Reply to comment]

@faiz
erm...
betol...
wat bnde yg d sukai...
hehe