Thursday, March 31, 2011

kongsi tip cara mudah menulis blog...

salam...

rasanye dh dekat tiga hari aku tak menconteng arang kat blog ak nh..waduh...kesian nye kt ko blog...kalo la ko bole bersuara mesti ko dah memaki hamun aku kan..muahaha....kalo tulis entry pn nk uat cerita mengarut aje...naseb ko la blog dapat tuan macam aku...hahaha....tapi sekurang2nye blog ni beruntung sebab dapat tuan yg comel lote macam aku...lalalalalala~

aku bukan nye x nak update blog cume x de kesempatan....mmg bz abes la lagi-lagi dah nak final nh...macam2 perkara yg perlu di selesaikan...masa-masa macam ni la segala jenis test akan berlangsung...tu belom kira agi segala jenis final practical yg nk kene settle...adoy...naseb badan la aku sebagai seorang pelajar..kalo aku seorang petani mmg lain la rutin aku kan...hahahaha..

agak-agak nye macam cara mudah nak menulis blog saat tengah busy abes punye ???aku mmg xde tips untuk di kongsi...sebab tu la aku tanye korang ni..kalo aku ada cara mungkin blog aku nh xde la kesunyian tanpa sentuhan manja dari aku...lalalalalala~.ataupun musim2 exam ni blog harus di lupakan buat sementara waktu??kira nye blog akan jadi tempat labah-labah bersarang la jawabnya...

kalau x pn...buat aja tajuk gempak tapi isi kosong....kalau uat cara ni x sampai 5 minit pn mengupdate blog..pastu leh sambung study dan akhirnye suma orang akan sumpah seranah pas melawat blog aku...hahhaa....mmg mudah dan simple..

selain tu bole gak guna kemudahan yg ada...hahaha...pe guna 'copy' n 'paste' kalo bukan nak di gunakan waktu2 darurat camni kan....biasa nye kalo darurat x salah kan???muahahaha.....

ok la...tu je setakat ni....cau cin cau....daaaa~

p/s: jangan ada yg mara ye ngan tip yg aku bagi tu..gurauan semata...=D..kalo de tip yg mmg terbaek meh la share same2...

Monday, March 28, 2011

pelajar UiTM boleh tengok jadual peperiksaan akhir ye....

salam...

hari ni x nak update panjang2 dan bukan nk uat sambungan pasal entry semalam..sebab sok de EXAM FINAL PRACTICAL IMMUNOHEMATOLOGY (blood bank) dan ORAL MANDARIN II....pe yg aku nak kongsi kat sini pasal TIME TABLE FINAL EXAM aku....rasa macam nak sumpah2 aje....korang cube terjah ye...



bole bikin gile kalo macam tu...dh la antara hema dan clin.chem tu sehari aje...dh la subjek killer...bole pecah pale nk ingat sume nye...huwaaaa......aku dh malas nak pikir...pe yg aku mampu buat cume try all my best...tuk mandarin dan histological technique x de paper final tapi de la benda lain yg nak kene buat....kalo histo tu kitorang juz kene prepared slide tp bukan mudah ye...korang jgn salah paham tau..bukan slide power point tau...hahaha...

malas nak cerita panjang sebab aku nk gi study..tapi sebelum tu nak makan pengat durian..yummy3...daaa~

p/s:otak serabut menyebabkan entry pun serabut..muahahaha~ 

Sunday, March 27, 2011

cerita menawan bukit dan gunung II

salam...

seperti yg dh di janjikan dalam entry sebelum ini, hari ni aku nak cerita sikit la pengalaman yg x seberapa setelah berjaya menawan BROGA HILL dan GUNUNG TOK WAN...jom kite terjah...lalala~

aku dan member2 aku yg lain selamat tiba kat kampus pukul6.30pg sebab bas akan bertolak ke sana pukul7..tapi biasa la janji MELAYU kan..korang paham2 aje la kan...muahaha.... perjalanan patut di mulakan pada jam 7 pagi terpaksa di tunda sampai 8 pg....dan akhirnye tiba di sana kul 9pg..

lepas aje taklimat dan bersedia dari segi mental dan fizikal pendakian pun di mulakan pada pukul 10 pg...hahha...masa sume orang nk turun kitorang plak baru nak naek..hahaha....dah la panas gile nak naik Broga Hill tu sebab x de pokok...mmg terdedah betol la ngn cahaya matahari..waduh...dah la tanah nye kering serta berpasir membuatkan kn mudah tergelincir...di tambah pelak aku pakai snicker..mmg terbaek la beb..ahaks~


dah sampai aje kat kawasan seperti gambar kat atas tu mmg cuak gile la nak naek...curam abes kot....bole tahan lagi la kalo nak naek sebab x nampak bawah tapi aku x terbayang macam mana nak turun..huahahaha..tgk gambar nampak macam biase aje..xde la curam mane..tapi bile kat sana..mmg x sangka macam tu sekali..x terkata apa2 la derr mase tu...mmg rasa macam nak menjerit aje mintak tolong kat superman...hahaha...berbekalkan semangat yg ada aku pn teruskan perjalanan yg penuh mencabar tu sampai betol2 kat puncak BROGA HILL yg ade bendera MALAYSIA tu..sapa penah pergi mungkin tau macam mana perjalanan nye kn??!!bukan nye aku gayat tapi takut sebab kecuraman nye tu...lagi2 ngn kasut aku yg x berape nk ade 'bunge'..hahaha....kalo x silap aku jumlah perjalanan nak ke BROGA HILL sebanyak 1.5km dan aku memakan masa selama satu jam..muahahaha~



kira2 pukul 11pagi di teruskan perjalanan ke GUNUNG TOK WAN (GTW)..walaupun pada awal nye ak ase macam dh give up je cz dh penat abes sebab cuaca terlampau panas sampai dh dehydrated aje...cume semangat aje yg mampu bawak aku untuk terus menawan GTW...sepanjang perjalanan tu mmg de macam2 rasa...kepala dh pening dan hampir pitam sebab cuaca terlalu panas masa mendaki Broga Hill...kirenye segala glucose dalam badan aku dh di gunakan untuk mendaki Broga Hill aje td...perut rasa sangat sakit sampai menyebabkan rasa hendak muntah...kalo nk ikutkan pagi tu dh sarapan nasi lemak...tapi x tau la apsal sakit sangat perut aku macam kene gastrik..(aku mmg menghidapi gastrik masa secondary school)... masa tu tangan mmg menggigil abes la...walaupun tgn aku mmg jenis menggigil tp masa tu menggigil nye melampaui batas..hahaha...

walaumacam mane pun aku agi prefer hiking gunung yg berpokok..bukan macam Broga Hill yg botak tanpa sebarang perlindungan..hahaha.....tapi pemandangan dari Broga Hill mmg cantik kalo nak compare ngan GTW tu..sebab bile dah berada kat puncak GTW tu rasa macam x berada di puncak sebab x nampak pe2 pn kat bawah..heheh...ibarat macam berada di hutan semata2..lalala~tapi nak naek GTW mmg lama beb...lebe kurang 3jam la(3.1km)...dah sampai atas tu mmg gembira abes la...x terucap rasanye sebab berjaya sampai walaupn macam2 dugaan kan....kat atas tu la kitorang solat zohor...walaupe pun solat jangan lupa beb...perkara wajib tu..
memikirkan macam mane la nak turun..muahaha

sampai disini je la dulu aku cerita...aku akan sambung kat entry seterusnya tuk cerita perjalanan turun yg lebe mencabar...daaa~

MENCARI FOLLOWER YG KE-271...

*ini adalah sticky post...scroll bawah tuk tgk entry seterusnye...

salam..

tibe-tibe hati aku nh terdetik nak carik follower yg ke-271...nape 271???sebab aku rase nombor cam 222,234 n sebagainye tu dah biase...so aku nak carik kelainan cikit la...hahah..pelik aje kn tgk number 271 tu kan???nombor nh aku pilih secara random dan aku ase nombor nh sangat la menarek...setakat nh follower aku ade 229..makne nye kat sini aku memerlukan agi 42 orang follower ye...

mesti tertanya2 kan pe keistimewaan jadik follower yg ke 271 nh..haha...walaupun xde banyak kelebihan tapi sekurang2nye aku akan lebih menghargai korang...kat cini bukan b'makna follower yg laen ak x hargai cume nye follower yg ke 271 nh aku akan review blog nye..maksudnye de entry khas la tuk follower yg ke- 271 nh...mesti korang fikir x menarek la setakat kene review...tau la blog aku nh blog picisan....kalo aku review pn bukan de yg nk bace kn..x pe la....sob3...(uat gaye sede).

.Insyaallah kalo de rezeki lebe aku akan bagi la sesuatu kat follower ke 271 nh...paling cikai pun topup 10ringgit la...aku x terfikir agi kalo hadiah paling gempak..hahah...mungkin aku bagi peluang tuk yg bertuah tu request hadiah kot..hahaha....tapi jangan melampau sangat plak kn sampai mintak aku BMW kn...agak2 la derr..aku nh student agi...pe2 pn aku akan pertimbangkan la ye..

ok la....harapnye ade la follower yg ke 271 nh ye..tempoh tuk pencarian nh aku x tetapkan agi..kalo dh dapat nanti aku umumkan la ye...daaaa~

Saturday, March 26, 2011

cerita menawan bukit dan gunung I

salam...

walaupun penat lelah baru sampai umah sewa lepas XPDC ke BROGA HILL dan GUNUNG TOK WAN tapi blog ku yang comel lote nh mesti di update jugak...cuma nye entry nh aku x nak cerita pasal perjalanan ke sana.(sok la aku cite ye kalo x bz)..tp nk imbas kembali pasal segala aktiviti yg melibatkan hiking sepanjang aku berada di UiTM..

Semester 1
kitorang gi BUKIT GASING di PETALING JAYA...memang dekat sangat ngn kampus kat JALAN OTHMAN tu...hahaha.. tapi best la sebab budak baru masuk universiti kan..muahahaha..lagi pun ni aktiviti ngn senior kan..seronok la dapat kenal2 senior...hehehe


 Semester 2

kali ni ktorang gi TAMAN NEGARA PAHANG..ni pelak sempena projek student degree part 8 tuk mengambil sampel stool orang asli dan pemeriksaan kesihatan...hahaha...disebabkan aktiviti bersama orang asli hari ahad so ari sabtu kitorang gi la wat aktiviti outdoor...hehehe

Semester 3

sem ni kitorang x de aktiviti mencabar macam ni la...sume aktiviti yg cool dan relaks2 aje....

Semester 4

baru aje selesai mendaki x sampai 4jam...sakit kaki ni pun x tau leh hilang bila..hahaha...kitorang gi daki BROGA HILL dan GUNUNG TOK WAN..sekali dua tu beb....nak tau sebab pe???sebab ganti tuk sem3 yg x de mendaki mane2...hahah...kire qada' la tu...gambar???haha...nanti aku upload sekali ngn cerita pengalaman aku mendaki ..heheh

ok la..dah penat sangat2 ni...x larat rasanye...tuk sem seterusnye x tau nak gi mana lagi...korang tggu aje la ye aku masuk sem 5 nanti..hahaha...kalo korang tau tempat menarik leh la share2...sharing is caring kan....daaa

Friday, March 25, 2011

ada beza ke cara penulisan orang yang masa SPM dapat BM B3 dan A1???

salam...

setiap kali aku nak update belog mesti aku akan hadapi satu masalah...kalau masalah kecil x pe jugak ni masalah besar gedabak...mmg pening jugak la nak selesaikan...nk tau pe plak masalah aku kali ni???(ayat macam orng byk masalah aje kn??)hehehe....masalahnye ialah aku tak de idea setiap kali nak update belog...sakit pale otak aku nak berfikir...kalo nak cite aktiviti aku uat hari2 macam dh jadi diary harian plak blog aku ni kan...gile bosan kan..muahahaha....rasa macam gedik aje nak cite aku makan pe, pakai baju kaler pe, dating ngn sape, pergi kelas pukul berapa, jumpa ngn sape dan macam2 lagi la...rasa macam x berkembang aje otak nh..lalalala~

so sekarang nk cite pasal ape ni hana???x kan nk membebel aje kot..adoyai...dush2..



sekarang ngh hot cite pasal SPM kan????pastu pasal fesyen YUNA kan???dengan kes pompuan nak bunuh diri kat KB Mall tu...kalo aku nak ulas pasal isu2 macam tu rasa x best plak sebab sume blogger bincang bende yg same..laen la kalo otak aku dapat generate satu pandangan yg berbeza atau luar biasa....ni sume tipikal aje...buhsan derr....nampak sangat otak aku x berkembang mekar kan..hahaha~

aku mmg bab penulisan ni hancur lebur seh...subjek paling aku benci ialah penulisan x kira la bahasa ape pun sama ada bahasa malaysia, english atau pun bahasa arab dan sekarang mandarin.nak cari idea menulis aje memakan masa bertahun2..dari makan masa lebeh baik aku makan nasi tau..ahaks~..betol kot yg orang kate sape yg minat mathematic nh bab2 penulisan ni kantoi sikit...tapi aku ase bukan kantoi sikit tapi kantoi banyak..hahaha...ni yg rasa nak bangga ni sebab add math n math masa SPM A1 kot..hahaha....tapi kan...sume suke nk mengutuk aku sebab BM aku B3 tapi BA dan BI aku dapat A...(aik...apsal pelak tibe2 masuk result SPM nh??)... salah ke kalo BM x dapat A???hahahah~

setakat untuk tulis belog ni bole la aku goreng sesedap rasa cerita pe yg aku nak buatkan...atau pun membebel benda mengarut macam sekarang ni kan..dan akhirnye terhasil la satu entry macam ni hasil daripada karutan semata...sudah aku bilang yg bukan susah nk tulis entry d bandingkan dengan tulis karangan masa SPM..haha...walaupun pada awalnye aku x de topik nk menulis tapi hanya dengan mengarut semata di blog ni pn dh leh terhasil satu entry..betol x???

kesimpulan nye....kat belog aku ni mmg banyak entry merapu...kalo rasa korang x paham harap maaf la...biasa la...manusia dapt BM B3 mase SPM yg menulis...mmg la ayat berterabur....kalo aku tulis entry dalam bahasa arab mungkin akan lebih teratur dan indah aje ayat2 aku..hahah~tapi manusia yg dapat BM A1 gempak sangat ke cara penulisan nye???hahaha

daaa~

Thursday, March 24, 2011

cerita Raja Buah : DURIAN

salam...

kesian blog ni x berupdate semalam.....penat punye pasal derr...kalau ikutkan hari ni pn penat gak tapi nak uat camne...demi mu belog sanggup ku ketepikan rasa penat dan lelah..huahaha....kul10 tadi baru sampai umah..ari ni aku, ain dan anis gi round da world beb...mmg syok abes la...dari puncak alam - shah alam - jusco bukit raja-giant setia alam -meru-puncak alam...

oke la...kite masuk cerita yg sebenarnye ye...aku ni dh lame ngidam nak makan durian....kirenye si durian ni mmg favourite aku la...kalo bg durian sebakul pun bole aku habiskan(nk gmbarkan betapa kuat makan durian aje k).....dh macam hantu durian aje kan.kalo hantu2 laen tgk aku pun mesti takut...hahahaha....

akhirnye tadi aku berjaya membeli durian dekat kawasan umah aku nh....kalau bukan musim durian mmg harga nye masyaAllah...mahal bebenar...tp sebab teringin punye pasal terpaksa la korban kn wang ringgit dan bodek pakcik tu cikit...hahaha.....biasa la kan..ayat aje pak cik tu cikit gerenti cair punye...muahaha....kalo ikutkan RM7 sekilo..aku ingat kan sekilo tu dapat la 3 biji..rupa nye sebiji pun dh lebe sekilo...hahaha....ni mesti kes kulit nye berat kan..x kan la makan ramai2 sebijik aje kot..mana nk cukup kan...so pas ayat pak cik tu dapat la 2kilo lebe (2biji) ngn harga RM12...oke la tu dari x dapat kan...lalalala~




mmg terbaik dari dusun la durian tu..sedap saannngaaaaaaaaaaaaaatttt....pe yg jadi masalhnye skang...aku dah rasa nak pitam dan muntah...ni mesti gara-gara makan banyak gile...huaaaaaaaaa.....tu la x ingat pesan mak lagi...aku ni mmg x leh mkn durian byk2 nanti pening sume tapi nk uat cmne...dah nama pun hantu durian kan...cau cin cau...

p/s: nak tido...kepala sudah pening dan rasa nak kuarkan aje sume isi perut sekang..

Tuesday, March 22, 2011

penghargaan, menghargai, dihargai dan harga..

salam...

lama betol pikir nak tulis pe untuk entry kali ini...waduh....de byk bnde nk d ceritakan cuma x tau camne nk huraikan la...rupa-rupanye bukan senang nk jd penulis ni kan...aku mmg kagum la ngn orang yg boleh tulis novel, blog atau pe pn ngn baik sekali...sebab tu la aku suka bace novel, majalah, blog dan pe2 je bahan bacaan sebab sebagai satu cara menghargai usaha mereka ni menulis..tapi de ke sape yg nk menghargai penulisan aku nh???.lalalala~

haa...so aku nak cerita pasal penghargaan, menghargai, dihargai dan juga mungkin harga..hahaha..setiap manusia mesti de perasaan untuk dihargai kan???!!aku sendiri ngaku yg aku mengharapkan setiap yg aku lakukan ada orang akan hargai...aku x kesa kalo nk kutuk, kritik atau memberi nasihat tapi beri lah ngn cara berhikmah dan betol...setuju tak dengan aku???!!

kebiasaan nya perselisihan faham atau pergaduhan boleh terjadi masa memberi pendapat...sebab apa???sebab kite ni x tau nak menghargai pendapat atau pandangan orang laen..kadang2 mmg betol pendapat die x leh guna atau pun hampeh...tapi apa salahnya kite tunjukkan rasa yg kite hargai usaha die untuk memberi cadangan dan pendapat tu kan...ingat senang ke nak berfikir sume tu....kita kan tau adab tuk bertutur so aplikasi kan la supaya x de sapa yg bakal terasa atau pun kecil hati..heheh..

walaupun benda sekecil kuman yg kite lakukan tapi bila orang menghargai usaha kita tu akan membuatkan kita rasa yg diri kita nh berguna dan diperlukan....tak de la hidup kat dunia dengan sia-sia tanpa ada sumbangan apa2...hahaha....bukan susah pn nk tunjuk kn penghargaan ni..sebenarnye dengan hanya ucapan terima kasih, syukran, xiexie, gamsahabnida atau pun arigato pun dah cukup terasa diri ini di hargai..lagi bagus kalo di ucapkan beserta senyuman...senyum kan satu sedekah..=D

aku mmg pantang betol kalo aku dh tolong tp x reti nk ucap terima kasih...bukan kene bayar pun kan...lagi pun aku x de bagi harga tuk ucapan terima kasih tu...aku x de la nak kate yg aku tolong x ikhlas tapi at least bila de penghargaan yg aku terima terasa la yg diri aku ni diperlukan dan sejujurnya aku mmg gembira kalo dapat menolong orang...tapi jangan la korang mintak tolong aku buat sesuatu yg melampau sangat plak...selagi x melanggar syara' dan hak asasi manusia mmg aku akan tolong...pe pn semua bergantung kepada keadaan la kan..hehehe..

k la..aku x de niat pn nk tulis panjang2..yang paling penting hargai lah insan2 yg tersayang yg sentiasa berada di sisi kite x kire susah atau pun senang..x guna nak menyesal bila dh kehilangan...sebab aku akan rasa teramat gembira kalo orang tau menghargai diri aku ni..heheh..daaa~

p/s :entry x de kene mngene ngn sape2 dan ilham nk tulis pasal ni datang masa aku tulis intro tu..hahaha... kalo ikutkan aku nak cerita pasal bnde lain..len kali aje la kn..hehe

Bangku Kosong - Sayangi Bumi Kita !

salam...

Di pagi yg hening dan damai serta di hiasi hujan yg membajai bumi, Allah dah buka kan pintu hati aku untuk join satu segmen yg di buat oleh HASRUL HASSAN...kalau ada sapa nk join leh la klik disini. segmen ni mudah dan senang aja....x perlu nak buat calculation atau pun menghafal fakta yg entah apa2...hehehe...cuma jawab beberapa soalan aja oke..

  • Cadangkan usaha lain selain tutup lampu sejam bagi tujuan simbolik menyokong pemuliharaan alam sekitar dan bumi.
 - kempen menghentikan atau mengurangkan penggunaan barangan pakai buang...sebab sekarang ni sume benda nk mudah aja...barang pakai buang nh macam bekas makanan, lampin bayi, dan sebagainya pun semakin banyak lah digunakan..pe salahnya kalau guna bekas makanan yg bole di basuh semula..pastu guna kain yang kaler putih tu sebagai lampin bayi....jimat pn jimat jugak...x de la nk membazir kan...cuba la rajin kan diri tu cikit...ni besarkan sangat penyakit malas...sume bende nak amek mudah aje..sebab barangan pakai buang ini akan menghasilkan sisa pepejal..kesian la kat BUMI ni sikit banyak..=D

  • Pendapat anda mengapa perlu bumi dipelihara.
- kenapa ye agaknye???(sambil berfikir) ....ha....sebab bumi ni pn macam kita juga...contoh la...kalo ada orang korek mata kita mesti kita jadi sakit, merana dan terseksa kan..pastu mesti rasa nk bunuh aja orang yg mengorek tu kan...macam tu la jugak bumi...kalo segala isi bumi ni macam pokok-pokok ditebang, pastu bukit bukau ditarah mesti la bumi pun akan rasa sakit dan terseksa..kalo la bumi ni boleh bercakap macam kita memang naya la manusia2 durjana yg mencederakan bumi tu kan..hehhe..so apa hasilnye???banyak la bencana alam yg akan berlaku kan...semua salah siapa???salah manusia jugak kan...tu la kenapa penting nye untuk pelihara bumi ni selain sebagai khazanah untuk generasi akan datang..

  • Apa anda dah buat untuk tunjukkan bahawa anda seorang yang cintakan alam sekitar.
- erm...aku menyokong tau kempen tutup lampu sejam, pastu bawak beg plastik sendiri n pe lagi ye???!!selain tu aku gak x de nk buang sampah merata2 ni dan kadang-kadang tolong kutip sampah lagi ada la..heheheh...bukan tu aje tau...kalo nak gi mane2 mmg naek kereta tapi bukan sorang2..gi beramai2...sekurang2nye dapat la mengurang kn kesesakan lalu lintas dan pencemaran asap kenderaan kn..hehhe..(nak kene cerita semua ke???dah macam bangga diri pulak..muahahaha).

huh...lega sungguh..akhirnye siap pn jawab soalan bijak pandai tu tapi jawapan aku hampeh..lalalala~.kalo rasa2 nak join gi la klik link yg aku dah bg kt atas..cepat tau sebab segmen ni sampai kul 12 tgh malam - 23/03/2011.

kesan penat kepada blog...

salam...

maafla tuk semua readers..ari ni x de update la...penat gileeeeeeee ni.....baru sampai umah...penat nye..kalo la de orang urut nh mmg masyuk la...sedap nye....td gi SUNGAI WANG pas zohor dan baru sampai umah ni...


kenapa aku g sana nanti aku cerita...ngntuk gile nh...sok pagi aje la mandi...muahahah....daaa~

p/s:sori entry pendek dan entah pe2...penat sangat ni...

Sunday, March 20, 2011

pernah rasa nak bunuh diri sebab kecewa dengan kehidupan??!!

salam...

entry kali ini tak de kene mengena dengan diri aku yg comel lote ni oke...aku dapat ilham nak menulis pasal ni pun sebab sejak 2 menjak ni entry aku kan terlebih emosi sikit..muahaha....walaupn emosi aku macam x berape nak stabil tapi x de la sampai mendorong aku untuk bunuh diri...walaupun iman aku senipis kulit bawang tapi aku masih tahu bezekan dosa dan pahala...(baek kan aku???lalalala~)

setahu aku la kan..JEPUN adalah negara yg mempunyai kadar penduduk yg suke bunuh diri..korang rasa pesal la mereka ini suka sangat bunuh diri???!!cer cite...aku teringat la masa kat matrik dulu aku de buat discussion pasal commite suicide ini untuk subjek ENGLISH...de beberapa sebab la yg menyumbang tuk bunuh diri ni..macam stress, tension, frust, dissapointed, dan macam2 la lagi...pastu kalo de masalah cikit aje mesti nk jadikan bunuh diri sebagai jalan mudah...bukan itu aje tau..kalo kecewe sikit sebab gagal dalam exam, test or bercinta pn mesti nk bunuh diri...macam la x de jalan penyelesaian yg laen...

pada pandangan aku la kan...aku x tau la plak pandangan korang kan... setiap masalah atau dugaan yg datang tu jgn la kite pandang sebagai satu masalah..cuba kite anggap ia nye sebagai satu peluang..aku pn kadang2 stress gak ngn life ni yg macam aku tulis kt entry aku before ni kan...tapi tu sekadar luahan rasa tapi at the same time aku cuba untuk positif kan diri ni...memang susah kite nak terima hakikat ini tapi Allah x kan menguji hambaNya luar dari kemampuan.....aku ngaku yg kadang-kadang aku sendiri pn akan mengeluh kalo de masalah tapi at last nanti baru kite nampak hikmah di sebalik yg berlaku...ada hikmah yg kite akan nampak dalam masa terdekat dan ada jugak hikmah yg Allah tunjukan pada masa akan datang...jadi kite kene redha dan sabar je la...jgn putus asa..cuba la mengajar diri untuk jadi sorng yg positif...

setiap masalah ada jalan penyelesaian nye...kita yg nak kene usaha mencari nye..jgn putus asa dan mudah mengalah...bunuh diri bukanlah jalan penyelesaian yg sebenar...ingat la yg nyawa tu milik Allah..Dia aje yg layak tuk mengambil nye kembali...pe pun dugaan dan masalah yg melanda mengadulah kepada Nya..tp jangan carik masa susah aje...ingatlah Allah x kira susah atau pun senang.....ibarat cam kita la kn..suka ke kalo kawan kita carik kita masa die susah aje...pastu bila dh senang lupakan kite...x suka kn????so ingatlah Allah x kira susah atau pun senang oke..

aku tulis entry ini pn tuk nasihatkan diri aku gak yg kadang-kadang alpa...pe pn...kalo de yg salah leh la tegur ye..segala nasihat mmg di galakkan..oke..daaa~

p/s: x masuk syurga tau kalo bunuh diri...

facebook makin serabut...nyampah!!

salam...

dah lame sebenarnye nak luahkan pe yang terbuku kat hati ini...tp x de kesempatan aje...asal rase nk mencurahkan aje terus tersekat dekat jari jemari ni..terus kejang tangan aku ini..muahahaha~mungkin sebab aku nak kutuk facebook kot..tu yg jadi macam ni...hahaha...facebook aku berhantu seh...ade santau...hahah...mengarut aje aku ni kan..ahaks~

sape sedar de beberapa kelainan kat facebook??!!!aku x suke la kelainan tu..serabut seh...

1. iklan yg melambak-melambak...aku paham la iklan tu perlu macam kat blog aku ni...tapi yg jadi masalahnye sebab iklan nya byk gile...kat setiap sudut ada iklan tu..menyemak tau x...dah la internet lembab gile macam siput babi kene strok....nk loading pn makan masa bertahun-tahun tau...menyusahkan aje...lalalalala~

2. ini lagi satu bende yg aku x paham...apsal sume orang bg aku binatang nh kat chat box...OMG: This girl killed herself after her FATHER posted this message on her wall: bit.ly/hiht3w ....de sapa2 tau tak pe motif nye bende tu???aku nak click x berani..mana la tau virus ke...buat naya aja lappy aku nh...dh x sanggup nk hantar untuk rawatan..
 
3. aku x suke kelainan yg dibuat kt fb yang kalau tiap kali nk comment je bile press enter aje teros auto publish...waduh..sebab aku dh la jenis pas tulis satu ayat terus enter...so bila dah wat setting baru ni maka byk la notification yang akan kuar kan....adoy...kene la berhati-hati tuk tekan enter lepas ni..lalalalala~


takat ni tu aje yg aku nak share..x sampai hati nk kutuk lebe2 plak..hahaha....pe pn...FB nh byk kelebihan dan keburukan..so pandai2 la gunakan untuk tujuan yg baek...jangan nk buat bende bukan-bukan guna FB nh plak ye...k la...daa~


p/s: aku jarang la layan FB ni...aku agi suka layan blog..bace blog orang laen..leh tambah pengetahuan jugak kn..heheh

Saturday, March 19, 2011

sejarah blog aku yang co0l ini...

salam...

punya lah lama aku fikir nak buat entry pe malam nh..aduh...mmg minda aku x dapat mencerna ngn pantas la....kene byk kan makan kismis pasni baru la leh jadi pandai..lalalala~ini tidak...makan makanan x berkhasiat aje keje nya..hahaha....

erm..tiba-tiba aku terdetik nak ceritakan pasal sejarah blog aku nh...ahaks...kalo nk ikutkn mmg aku x ingat pn tarikh aku uat blog nh..kalo aku rajen nanti aku check la 1st entry aku...haha..yang pasti may 2009 la...masa tu baru abes matrik kan ngah tggu tawaran masuk U...sejujurnye la aku cite nh....masa tu aku x tau pn blog tu apa..yg aku tau blog tu tempat kite tulis pe yg kite nak..kirenye ikut sesedap rasa pizza la nk tulis or conteng pe pn kat blog...hahah..

ye la kan..punye la bosan masa cuti x tau nak uat pe...nak keje xde sape yg sudi bg aku keje...masa pas SPM dulu aku g PLKN kt MIRI pastu amek lesen..kirenye pas SPM tu x sempat nk rasa busan sgt la..haha...seingat aku la kn..ilham tuk menulis belog nh datang diri aku sendiri tapi x tau la plak camne ilham tu leh datang..hahaha..kirenye tujuan aku uat blog ni dulu juz suke2...saje nak hilangkan kebosanan kan...lalalala~kirenye mmg xde motif sgt la..asal aku ase nk update nanti aku update la...tu cite zaman dulu sampai la aku sem2...tapi sekarang dh x macam tu..

sekarang aku camne???haha...aku rasa la...aku x tau plak pe yg korang yg rase kn..hahha..sekarang nh aku rasa penulisan aku makin baek...lalalala~xde la cam dulu2 agi yg xde motif dalam menulis...pastu aku menulis nh pn de tujuan jugak...nak tambah kn kenalan ngn para blogger yg lain...pastu aku harap dapat menulis sampai bila2 selagi aku termampu...mesti anak cucu aku bangga seh ada nenek seorang blogger cam aku..huahahaha....sebenarnye bukan tu je aku nye tujuan dalam berblogging nh..byk sangat la kalo aku nak tulis sampai strok jari jemari aku yg comel lote ni...habes kurang hantaran aku nanti...lalalala~

ok la..nh je la serbe ringkas yg aku nk cite...daaa~

p/s:budak sekolah rendah pn dh de blog kn sekarang..sungguh advance tp aku rasa dorng x de life..pe barang dari kecik dh ngadap laptop or pc..cube la belajar panjat pokok ke kn..heheh

what u give u get back...ingat tu....

salam..

seronoknye la kalo dapat tido lame2 kan...dah la cuaca redup aje...mmg masyuk la untuk tido...lagi best kalo dapat mimpi indah..mmg layan la tido...hahaha...tapi nk uat camne...pas subuh aje dh kene g pasar kan....sekarang nh pn aku ngah bertapa kat suatu tempat...waduh...ngntuk beb...serius ngntuk gile nh...

ok la...aku bukan nk cerite pasal tido  aku yg x cukup or cuaca yg redup...bukan jugak pasal aku beli ikan yg dh busuk kat pasar yg bukan disebabkan oleh aku yg x reti nk pilih ikan..semua disebabkn oleh pasar tu yg mmg x de ikan segar oke..kalo gitu aku nak tulis pasal pe ha????lalalala~pasal perasaan aku yg di buai2 nh???(sejak bile plak perasaan aku nh maen buaian..)... bukan jugak pasal perasaan sebab aku dh busan tulis pasal perasaan nh...

jadi nye aku nak tulis pasal pemerhatian aku terhadap masyarakat sekeliling...hahahaha...nh la aku nye kegemaran...aku mmg suka lepak2 kat suatu tempat pastu tgk gelagat orang ramai...kadang2 leh ngundang lawak n geli hati...kadang2 tu cam rasa nk bg penyepak aje sebab perangai meluat nak mati..macam2 ragam betol kn...heheh...

aku nak cerita masa aku gi mid valley ngn abg aku beli DSLR..disebabkan dh kepenatan sgt so aku ngn abg aku pn duk la melangok sebab tggu sepupu aku...masa ngh duduk2 tu datang la sorang dak pompuan remaja nh kat aku...dari pandangan aku la kn..cara die dress up tu x sesuai ngn umo die yg masih remaja tu...x phm mksud aku???korang cuba la tgk sendiri remaja zaman sekarang dan mesti korang paham punye..heheh...

aku sambung cerita...agak2 korang la kn pe dak tu nak kat aku???hahah...dia nak pinjam henpon aku yg kalo baling anjing pn anjing x pandang..hahaha...pe reaksi aku???aku tercengang2 sambil pandang abg aku..dalam hati berkira2 nk bagi ke x nk..kalo ikut aku mmg nk bagi aje tp d sbbkan henpon aku tu pn dh nyawa2 ikan (bateri kong) so aku pn x bagi la...sejurus die bla abg aku cakap camni 'pakaian dh vogue tp nk pinjam henpon orang??'hahah..aku cume mampu gelak aje la...aku tgk die bukan x de henpon cume mungkin x de kredit la kot...tapi kalo xde kredit gi la beli top up...x kn x de duit plak kn...kalo x de duit uat pe g mid valley kn..hahhaah...

mesti de yg mencela aku kan pas bace cerita aku nh....haha...mungkin gak die betol2 dalam kesusahan sebab kene rompak ke kn..tp aku nampak purse die selamat aje..nth la...sekarang nh kan macam2 teknik orang untuk buat jahat...aku bukan nk bersangka buruk cume mestilah berhati-hati kn....lagi-lagi ngn pakaian die macam tu...mmg la x patut aku judge a book by its cover tp kalo luaran dh x reti nk jage sampai terdedah sane sini..macam mane pulak ngn dalaman kn???

pernah dengar ayat nh 'WHAT YOU GIVE YOU GET BACK?"...aku pn terpikir pe yg aku uat kat dak tu akan berlaku kat diri aku gak satu hari nanti...harapnye kalo pe2 yg berlaku kat aku nanti de la yg sudi tolong ak kn..k la...out..daaa~

Friday, March 18, 2011

penyakit disebabkan oleh virus yg merbahaya .....

salam....

aku rasa aku dah mengidap satu penyakit paling bahaya la...aduh...sakitnye hanya Allah je yg tau...tolong la aku...huaaaa.....makin hari makin parah pelak...bahaya sungguh nh...jangan la sampai merebak pelak kat orang lain...tak sampai hati nk sebarkan virus ini....biar la aku aje hadapi...ehem...buat masa sekarang ni virus nh baru cikit aje dalam diri aku nh..kalo kene carenye Insyaallah bole la di ubati..lalalalala~

aku nk cite cikit la kat korang sume nh pasal symptom penyakit nh...sume tanda2 nh memang aku hadapi sendiri dan aku tau camne siksa nye..

1. rasa berdebar yg teramat sangat sampai menyebabkan jantung berdegup dengan kencang dan pantas macam F1..lajunye sangat sampai aku x dapat control jantung sendiri...
2. sejuk seluruh badan dengan tiba2....sape yg pegang tangan aku mmg rasa macam pegang ais la...dapat byngkn x betape sejuknye..lalalala~
3. senyum dengan sendiri....walaupn xde bnde lawak or yg menggelikan hati pn leh senyum sorng2..bahaya kn???
4. tak tentu arah..buat semua bende x kene...serbe serbi x kene....kirenye hidup mmg jd kelam kabut la...hehehe..

takat nh aje la symptom yg bule aku share kn...korang agak2 pe yg berlaku kt aku???lalalalalala~pikir2 la sendiri ye...

macam mana nak hilangkan rasa benci dekat seseorang.

salam...

pernah tak korang rasa benci,nympah, tak suka kat someone????hehe..x pernah???huiyoo...mmg suci murni la hati korang...huhu...aku nh mmg susah la(bukan x pernah ye) nk benci, nyampah or tak suka kat someone...sebab aku ase perasaan tu tak patut ade kn..nk uat pe benci membenci kan...tp de jugak beberapa sebab atau keadaan yg bole mengundang perasaan negatif nh dalam diri aku...

ehem...aku x kesa kalo de yg x suke aku dan mmg secara terangan nampak yg die x suke kat aku...macam tu mmg aku x kesa...lantak korang la...selagi korang x kaco idup aku selagi tu ak mmg x kesa...kalo orang kategori macam nh mmg aku x de perasaan sebab kebiasaan nye mereke2 nh orang yg aku x bape nak rapat...kalo orang yg x rapat ngn kite ade perasaan x suke or benci kite pn mesti la korang x kesa kn??!!jadi nye aku mmg x amek peduli ngn orang yg kategori macam nh...

seterusnye kategori KAWAN MAKAN KAWAN(macam la xde makanan lain nk di makan kn) atau pn TIKAM BELAKANG....orang2 dari kalangan ini lah yg bole ngundang perasaan nyampah benci meluat n sebagainye dalam diri aku nh....ye la kan...kat depan kite pijak semut pn tak mati...tapi kat belakang kite hanya Allah je yg tau...aku mmg x leh terima manusia yg macam ni...depan aku cakap ngn aku punya la baek tp kat belakang rupanye kutuk aku bagai nak rak...lagi yg uat aku x leh terima kalo die kutuk aku tu pastu aku dapat tahu dari orang laen..harus la ku geram kan...rase macam nak bg die makan sup kasut aje..adoy...

kebiasaan nye bila aku dah ade perasaan negatif nh dalam diri aku mmg aku x mampu nak pandang langsung la muke die tu...sebab aku tak nak die rase yg aku benci or x suke kt die...orang kate dari pandangan mata bole mentafsirkan perasaan sesorang...sebagai langkah berjaga2 tuk jage hati die lebe baek aku x pandang langsung kn...hahaha....kadang2 nak cakap ngn die pn aku malas...kirenye kalo bole aku x nak nampak pn kewujudan die depan mata aku nh..hahha...kejam kah aku????tak la kn...

ok la...di sebabkan aku tau readers aku sume berfikiran bijak dan mempunyai idea yang baik...jadi aku nak tnye cikit la...macam mane cara nak hilangkan perasaan negatif nh???huhu...sebelum tu aku nk btau yg entry nh xde kene mngene ngn kawan2 aku ye....cume nye entry nh berdasarkan pengalaman yg mempunyai rase macam ni sebelum nh..hahaha..jangan malu2 bg pandangan tau...

p/s:layan kan aje la entry emosi semenjak dua menjak nh kn..hahha..

Wednesday, March 16, 2011

kepada siapa hendak ku luahkan perasaan ini...

salam..

rasa macam nak menangis tapi x tau camne....rase macam nak menjerit tapi x tau macam mane...rasa macam....arghhh....macam-macam rasa ade dalam diri aku sekarang...aku x tau macam mana nk senyum, buat lawak dan aku rasa hari ni teramat la serabut...bila aku tengok muka aku kat cermin mmg x ceria..memang muka aku melambangkan aku ade 1001 masalah...argh...nape aku x mampu tuk menyembunyikan segala rasa untuk kali ini....

erm...aku x tau kepada sape aku nk luahkan perasaan aku saat ini...kat kawan???aku x rase nk ceritakan kat dorang....kat parents???tak mungkin sama sekali....mesti korang nk kate aku terlampau memendam kan...memang aku jenis pendam perasaan..sebab aku x nak susahkan orang laen dengan ape yg aku rase...biar la Allah je yg tau perasaan aku ini dan kepada DIA aje aku mengadu....nak suruh aku bercerita di belog nh???hahah..memang tidak sama sekali...aku x rasa perlu untuk memberi tahu satu dunia pe yg aku simpan dan pendam..

aku mengharapkan diri aku supaya tabah n sabar aje....banyak benda yang kena aku pikirkan sebagai seorang pelajar, seorang anak, seorang sahabat dan jugak sebagai seorang ahli MAJLIS TERTINGGI MELTECH....kadang-kadang sampai satu tahap aku rasa yg aku dh x mampu tuk memegang semua tanggungjawab tu...aku rasa macam give up...sungguh x patut kan aku rase macam ni...tapi kalo korang tau pe yg aku rasa n tanggung mesti korang pn x sanggup....

ape yang aku perlukan sekarang ni hanya lah kekuatan dan semangat supaya aku x terus give up macam ni...aku tau yg hidup kat dunia ni x mudah dan mempunyai banyak dugaan ..hidup ni kan macam roda....kadang2 kite kat atas dan kadang2 kita kat bawah....untuk berada kat atas bukan la suatu benda yg mudah...

k la..aku dh x sanggup ase nye tuk menulis...cuma aku de satu soalan aje nak tanye..kalo korang de masalah or pe2 je biase nye korang share dengan sape???

p/s : aku tak bersedia lagi untuk menghadapi kehilangan..

Tuesday, March 15, 2011

PERGI LA MAIN JAUH-JAUH BURUK SANGKA .....

salam....

dont judge a book by its cover..

semua mesti dh tau kan makne quote kat ats tu kan???aik..tu aku nampak de yg muke blur2 aje bace ayat omputih kat atas tu...alalala~ciannye die...x pe la...disebabkan aku nh memang baik hati so aku pn translate la ye...maksudnye 'JANGAN MENILAI BUKU DENGAN LUARAN NYA'...hehe..lawak pelak bila translate camtu kan...ehem...aku nh kalo intro aje dh merapu ke laut...cube la belaja cepat cikit masuk isi penting...kesian korang bengang aje bace entry aku kan(dush..dush...benti merapu hana!!!)...

oke la..nk kate aku nh sorang yg negatif, x jugak....tapi aku ase aku nh sorang yang positif...hahaha...sebab aku nh suke bersangka baek...contohnye...alamak...susah la nk bg contoh tp kalo x caye cube tanye ANIS n AIN...jap2...de kene mngene ke positif and negatif nh ngn quote tu???huaaaaa....aku dh blurr beb~

macam ni la...sebelum aku bertambah blur dan pening ,tujuan aku tulis quote tu sebab ak dah tersalah sangka ngn someone nh sebab aku menilai die melalui luaran aje...tapi bile dah kenal sume upenye die nh oke aje...kirenye mmg leh jd ngam la...ibarat isi ngn kuku la..hahaha...so kesimpulan nye...jangan menilai orang dari luaran aje sebab yg luar tu x gambarkan yg dalam...g buang jauh sikap buruk sangke tu...bukan dapat faedah pe pn..

kebanyakkan orang yang x kenal aku pun mesti cakap muka aku garang,sombong la, kerek la n sume yg negatif mmg tergambar la kat muka aku nh..hahah...pada hal aku ase aku la manusia paling comel sekali...hahaha...tu la persepsi mereka sebelum kenal ngn aku tapi bile dh kenal mesti cakap aku nh peramah, ceria, baik hati, n sume yg positif pn akan terserlah la lepas kenal aku..hahah..(ko apsal hana masuk lif tekan sendiri??)...

akhir kata....kenal dulu hati budi orang sebelum membuat sesuatu penilaian...bak kata pepatah TAK KENAL MAKA TAK CINTA...lebe kurang la tu pepatah tu ngn quote tu kan...hahaha.. k la...daa~

p/s: harap maaf la ye kalo entry berterabur....otak aku pun ngh berterabur nh pas jawab test Clin. Chem tadi sampai maen kejar2 la bagai kat kampus..habes havoc kampus td...hahah...mmg x gambarkan student degree langsung kan...adoy...

Monday, March 14, 2011

AKU LUNCH MC DONALD FREE HARI NI...JANGAN JELES YE!!!!..

salam..

hari ini aku mmg bertuah habes la...x de manusia yg lebih bertuah selain aku(poyo nye la ayat ko hana oi..)...hahaha...pada hal tadi test HISTOLOGY dan BLOOD BANK kantoi cikit (sikit la sangat..)...haha...tapi x pe...walau pe pun yg berlaku aku tetap happy + cool aje....lalalalala~

oke..pe yg uat aku rase bertuah sangat sebab hari ini de sorang kawan aku yg teramat la baek hati telah belanja ktorang makan mekdi....haha..dah la belanja kitorang berlima...mmg terbaek la AZRA...nh yg sayang lebe...tapi bukan bile ko belanja aje rase sayang ye...hakikatnye aku mmg sayang kamo oke...ahaks~..kalo nk di ukur dari segi kewangan mmg x mampu la aku nak makan mekdi tuk mase skang walau hakikatnye aku mmg x makan sangat si mekdi....heheh...

azra ngan ain..
cumel nye saye...ahaks~
pe yg gempak sgt tu nabilah oi???
apsal aku sorang aje x pakai spek???heheh
pesal muke anis nh macam mintak kaki??
nabilah n nuha ni mmg suke amek gambar ngn sisa-sisa..hehe

korang layan aje la gambar kat atas tu oke...hari ini AZRA dh kuarkan RM60.25 tuk belanja kitorang makan..terima kasih sgt2 la ye azra..jasa mu akan ku kenang..daaa~

p/s:de sape2 agi x yg sudi nk belanja aku makan kfc,pizza,seoul garden n sebagainye???

p/s/s: de sorang mamat jambu kat mekdi td..mmg hensem abes la...hahaha...yg pasti die dak UiTM gak la...fakulti n kos pe x dapat pelak nk di kesan...hahaha....lokasi mekdi adalah bersebelahan kampus UiTM PUNCAK ALAM je..hehe

Sunday, March 13, 2011

aku belom terdesak lagi nak kahwin!!!!

salam...

walaupun aku nh makin malas nk belaja tp bukan bermakna aku nh nak sangattttttttt kawen oke...biase la tu de sifat malas kn..tipu la korang x pernah de rase malas macam aku kn....haha...aku de uat satu hipotesis..semakin meningkat usia semakin malas nak belaja...korang rase hipotesis ni accepted or rejected???lalalalala~

huh..pe nak jadi la kn ngn aku nh..degree pn x abes agi dah de ati nk malas belaja..terok betol la ko nh hana..rase cam nak hempuk aje kepala kat dinding...dush..dush...cube la contohi orang yg sanggup belaja walaupun umo dh separuh abad..nh umo baru setahun jagung dah pemalas...hahaha...

semalas-malas aku pun mesti ak study nye beb..mase depan aku tu....x sanggup aku nk tgk kegelapan di masa hadapan aku...nyesal kemudian x de gune...selalu orang kate camni..

'malas la nak belaja..lebe baik kawen..'

korang pernah x terkeluar ayat macam tu???x pernah ye??oke la..aku admit yg aku pernah cakap camtu..tp bukan bawak makna pe2 pn...ye la kan...ingat kawen tu senang ke???(ayat macam orang pernah kawen aje kn??)..kalo pun aku x pernah kawen tp cuba la tgk parents kite???senang ke nk besarkn kite sume??senang ke nk uruskan rumah tangge??senang ke nk carik duit tuk beli itu dan ini??senang ke???

aku de kawan yg bername anis...si ANIS ni de uat entry khas tuk aku..harap korang x terpengaruh la ye...die tu bukan leh caye sgt..ingt aku nh desperate sangat ke...hahaha..korang nk bace entry die tu??leh la tekan sini..pastu die leh lak post kt fb camni..aku wat printshot kat bawah nh..

tekan tuk tumor ye..

sunggun tabah kan aku dapat kawan camtu..heheh...walau pe pun yg berlaku...aku tetap akan belaja...rase malas tu lumrah n kite yg kene tanggani nye sendiri...mmg belaja nh susah tp kalo rajin sume jd mudah..

p/s: naseb badan la dapt kawan y sengal ubi camtu...lalalala~

Friendship Giveaway by Misz Nadea..


salam...

hari ahad yg busan tanpa uat keje pe2 so aku pn join la GA oleh Nadea nh..kalo nk tau nadea nh aku kenal kt BCR..hehhe....simple je GA nh..x yah nk uat entry panjang2...tp aku sendiri pn x tau nk tulis pe..hahahah...pe salah nye kan support kawan uat GA...kalo korang ase bminat nk join leh la tekan di sini..

aku nak tag:

Friday, March 11, 2011

MELAYU memang sinonim dengan ilmu hitam...

salam....

pernah tak rase cemburu atau pun dengki dengan kelebihan orang lain???asal tgk orang tu pandai sikit mesti x puas ati...bile orang lain cantik cikit mesti nk mengata macam2....kirenye bile diri tu merasakan yg ade orang lain lebe cikit aje x kesa la dari segi pe pn mesti x puas ati....sape de rase camtu cepat angkat tgn....baek ngaku cepat....hehehhe...erm...tapi tu la hakikat nye kn..tipu la x pernah rase perasaan camtu walaupun cikit kn..untuk pengetahuan sume cemburu dalam bahase inggeris ialah JELOUS(mane la tau de yg x paham word cemburu kn)...haha...

oke la...aku ngaku yg aku mmg de perasaan cemburu tu tapi bukan b'makna bile de perasaan camtu adalah satu bende yg negatif...bagi aku cemburu tu sesuatu yang baik senanye sebab kite dapat muhasabah diri kite agar menjadi lebe baik....sape x jeles kan bile tgk kawan ko dapat result gempak....sape x jeles kan tgk orang lain bawak kete mewah2....sape gak yg x jeles kn bile tgk orang lain pakai barang yg branded....kalo dah tau jeles pe salahnye kite usaha lebe cikit tuk mencapai sume tu kn...jgn la dok ngate macam2 pelak ngn kelebihan orang laen tu....bile kite useha baru la dapat rase hasilnye....orang lain yg idup mewah tu pn usehe bagai nak rak..mereka pn mule kan dengan zero...so kite ni x kan nak pandang aje kelebihan orang laen tu...senanye kite pn leh capai macam tu kalo kite useha....

lagi satu..bile tgk orang lain cantek sikit pn nk jeles...np mesti nak jeles????setiap ciptaan ALLAH tu kan cantik...hargailah diri sendiri tu....cantik tu kan subjektif...x semestinye kene luaran aje yg cantik..kalo luaran cantik tapi dalaman hampeh nk uat pe kn...bukan susah nk jd kan diri tu cantik....yg penting kemas dan pandai jage kebersihan diri...kalo mmg x cantik pn Insyaallah akan jd cantik n sedap mate memandang kalo tahu macam mane nk jage kebersihan n kekemasan diri..lagi pun setiap mata yg memandang x same....mungkin bagi orang lain korang x cantik tapi bagi aku korang sentiase cantik...hehehe..

kalau dari sudut negatif nye pelak kn...cemburu nh la yg jadi motif pembunuhan, pergaduhan, perpecahan n sebagainye...kalo typikal orang melayu la kan..asal x puas ati sikit aje mesti SANTAU...mula la guna ILMU HITAM yg entah belaja dari mane...aku tulis berdasarkan pengalaman oke...np mesti nk gune sume bende nh????aku mmg x paham la ngn orang melayu nh...aku x tau la bangsa lain guna x ilmu hitam nh sebab pengalaman aku ngn orang melayu aje...aku bukan nk kate orang melayu ni suke amalkan ilmu2 camni tp tu la hakikatnye...

aku sedeh bile tgk orang yg aku sayang kene buatan orang(rase macam nak nanges aje)....kenapa mesti nak uat camtu???sebab suke tgk orang lain terseksa???macam tu???cube la pikir dulu sebelum hantar bende2 yg x sepatutnye tu...cuba ingat balek dosa n pahala....cuba muhasabah diri n positif kan diri....santau atau ilmu hitam nh bukan jalan penyelesaian nye....pe salahnye berbincang kalo de rase x puas ati tu..jgn la amek jalan mudah dengan menyantau orang...ingat SANTAU tu macam main SAIDINA ke???(de kene mngene ke ngn saidina???konpius..)....

oke la...sampai di sini aje la entry cemburu dan santau ye...aku nk g ECONSAVE beli barang tuk program esok...daa~

p/s: entry x de kene mngene ngn sape2 ye..kepada orang melayu yg x puas ati ngn entry nh aku mintak maaf..cume tu la realiti hidup....sume orang tau yg orang melayu mmg sinonim dengan benda macam nh tp bukan sume orang melayu macam nh...=D...aku susun sepuluh jari yg d gunakan untuk menaip nh untuk mintak maaf ye...

Thursday, March 10, 2011

sambungan entry rindu-rinduan....

salam...

baru teringat nk sambung entry rindu-rinduan hari tu.. bukan nye x nk sambung cume kalo bab nk upload2 gambar nh yg malas banyak(bukan cikit oke malas nye)...kalo tenet laju macam jet pejuang mmg ak x kesa la nk upload seribu gambar sekalipun..ni line tenet macam siput babi kene strok aje..kura-kura agi laju tau x....mane nye aku x saket ati...kalo bule nak aje aku campak 'berukband' masuk lombong...aish...x pasal ak dah cite pasal berukband plak nh...*terpesong betol budak si hana nih..

ehem..(amek mood dulu)..ini aku nak cite la ari tu aku g PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT DI HOMESTAY BUKIT GANTANG.....hahah..baik kan aku g uat kebajikan..kalo bab2 kebajikan nh mmg aku suke sgt la...kirenye hobi aku mmg m'bantu orang dalam kesusahan bukan nye macam hobi typikal yg kumpul setem pastu menonton tv la bagai...haha...pe barang hobi macam tu kan...hahha....kalo ase2 korang perlukan bantuan pn leh la contact aku di 999 ye...x kire la masalah dari segi kewangan ataupun hubugan...aku nh mmg serbe boleh..hahah..mesti korang rase nk hempuk aje aku kt dinding kn sebab masuk lif tekan sendiri...lalalalala~

oke la...senanye macam2 aktiviti yg di lakukan mase kt homestay tu tapi aku malas la nk cite kt kome sume...x pasal2 macam aku uat laporan program pelak kt cini...hahha....tp aku bitau gak la pe yg kitorang uat kt sane kalo x mesti korang nanges kn...agaggaga~...byk la aktiviti2 bes dah d jalankan macam pameran dan pemeriksaan kesihatan, pergi kolam air panas, hutan paya bakau, kilang arang n macam2 la lagi..kalo aku senaraikan byk2 nanti korang jeles pelak x dapat join..hahahah~

aku ase korang mesti x berape nk sudi bace karutan aku kan...so aku sajikan la korang beberape gambar yg teramat la cumel untuk tatapan sebelum tido ye...hahah....

tu die mak n ayah angkat ktorng...yg tudung purple tu kire adek angkat la.
dekat depan umah kitorng..cantek kn??
bes kan kalo dapat makan durian besa tu..eheheh
kami budak comel..
mengembara di hutan..
kawan aje oke..
masjid kat perak..x pasti namenye..
k la..tu je yg mampu di sajikan malam nh...enjoy la ye..layan kan aje..heheh.. k la..daaa~

p/s: gamba bukan gune dslr oke...juz kamera biase aje..lalalala~kalo cumel gune kamera ape pun tetap cumel..hahaha

Tuesday, March 8, 2011

resepi NASI GORENG @ NASI KUCING...

salam...

semalam xde kesempatan nak update belog cite pasal nasi kucing sebab tertido awl plk(kul 2pg awal ke??hehe)...mesti korang t'tanye2 kn pe kejadahnye 'NASI KUCING ' tu...heheh...


rupe cam nasi tuk kucing makan x???haha
nasi goreng kat atas nh d masak oleh anis malam tadi...d sebabkan de 3bungkus lebihan 'nasi goreng x sedap' yg dapat dari prog kt kampus dan de juga lebihan nasi putih so anis nh pn gi la masak balek nasi goreng tu supaya jd sedap..hahaha...tu yg nasi nye jadi kaler itam putih..hahaha....x pernah jumpe kn nasi goreng camnh??kalo rase nk tempah leh la contact aku ye...hahah...mase aku nak makan nasi nh mmg bantai gelak la..lawak seh....macam makanan kucing aje aku tgk..dat y la aku bg nama 'NASI KUCING'...cumel kn...lalalalala~

aku bagi resepi ye tuk korang cube sendiri kat umah...haha...sape2 yg x pandai masak pn leh cube..mmg sedap punye...
1. tumbuk bawang putih + merah....
2. tumiskan hasil tumbukan tu sampai garing tau....kalo nk letak telur ke pe2 pn bule ye...ikut suke korang la..
3. masukkan sambal belacan sebanyak yg mungkin(kalo suke pedas) ye...tuk pengetahuan sume..sambal belacan nh pn kitorng dpat dari prog kat kampus tu...hahaha
4. masukkan 'nasi goreng yg x sedap' n nasi putih ye...
5.gaul sampai sebati...
6.sedia untuk di makan..hahaha

simple n mudah kn???kitorng kalo masak mmg gune aje pe yg de....kitorng nh ade satu sifat yg bagus tau...hahah...nk tau pe???kitorang x suke membazir...selagi bole masak mmg kitorng campur aje dalam masakan...hahaha...jimat cermat la katekn...lalalala~

p/s: membazir amalan syaitan....d sebabkn kelaparan bende yg x sedap pn jd sedap...hahahaha~

Sunday, March 6, 2011

jom kita merokok beramai-ramai...terbaek~

salam....

pakcik go0gle..

adakah merokok sudah menjadi satu trend di zaman sekarang nh???(gile skema ayat aku)..sape yg isap rokok cube angkat tangan macam saye???haha...ya Allah, ramai nye yg merokok(ayat macam nmpak aje orng yg angkat tgn.hehe..)...kalo nak ikutkan mmg byk persoalan yg berlayar di fikiran aku nh tapi entry kali nh aku nk luahkan pasal rokok....

kemane aje aku pergi mesti nampak orang merokok terutamanye laki la...susah la nak nampak orang x merokok...muke punye la jambu tp bile tgk kt jari nye de rokok...adoy...nyampah teros d uatnye...hahaha....nape ye orang yg merokok sekang nh semakin meningkat???cer cite sikit sebabnye...aku ngh heran nh....kalo rokok tu murah x pe gak...nh mahal semacam aje...membazir tau x....aku tnye abg ak sehari die merokok bp batang dan die jawab satu kotak..cube kite kire nye bp byk dwet abes tuk merokok selama sebulan..
1kotak x 30hari =30kotak
30kotak x RM10 = RM300

cube tgk kiraan simple ak kat atas tu....sebulan sepatutnye dapat save 300 ringgit kalo x smoke...tu pun kalo smoke sekotak sehari, d uatnye hisap lebe mesti kuar duit lebe gak kn..hahaha...aku ase agi berfaedah kalo duit tu di beri kat ak ye wahai abg2 aku yg smoke...hahaha....sekurang2nye dapat la menabur bakti kat adek mu yg cumel nh dari membazir x tentu hala...hahaha....

setelah ak pikirkn selama 10saat aku dapat simpulkan SEBAB mereke merokok..haha
1. Teringin nak mati cepat...kalo mati cepat kurang dosa...hahhaa....makin panjang idup makin byk pelak dosa yg d kumpul kn...lalalala~so lebe baik mati cepat...kalo nk bunuh diri nanti x masuk syurga pelak kn...hahaha...

2. Duit byk sgt sampai x tau nk salur kat mane...tu yg beli rokok tu...tp sekang ak nk btau la yg duit2 tu sume leh salur kat aku ye pasni...x perlu nk beli rokok ye..aku sudi menerima..=D...sile contact aku ye tuk mintak no acc...haha

3. Tak perlu menderma organ..hahaha..orang yg smoke nh senanye sayang sgt kt dorang nye jantung tu...bile jantung dh kaler itam macam tar mmg x de sape la sudi menerima jantung dorang nh kn..so selamat la satu organ ni dari kene derma..hahah...

4. Tak mahu anak...kalo orang yg merokok jugak bule menyebabkan kemandulan...mungkin mereka yg merokok nh x suke kanak2 atau pun nk sentiase romantik aje kn ngn si isteri tanpa gangguan anak2..hahaha....

5. Bole buat magik...orang yg merokok nh gak leh kuar kn asap dari idung, mulut,telinga, mata n sebagainye..pastu asap2 tu leh pelak uat bentuk LOVE,KERETA,MOTOR n nth pe2 lagi la kn....x ke magic camtu???hahaha...mesti ramai awek yg tertarik kn..ingat ramai ke yg leh uat camtu.....hanye insan yg terpilih aje tau...

sebab yg seterusnye korang pulak bagi ye..hahah...sharing is caring..caring is loving...k la...daaa~

p/s : entry ini  xde kene mngene ngn sape2 k...sape2 yg merokok tu jgn nk melenting pelak ye...gurauan semate2 tp sejujurnye aku mmg x suke ngn bau rokok...bule menyebabkan sesak nafas oke..kalo rase2 mmg nak bagi aku mati bule la merokok d sebelah aku..hahahaha~

nasi kerabu???? l tak de la sedap mane...

salam...

malam yg sunyi ni aku nk tulis satu entry la....sume orang kt umah aku nh dh tido pastu busan plak tu...nk blogwalking dh penat...kat fb xde sape plak yg mnarek...adoyai...

sebenarnye entry nh dh lame ak nk tulis cume xde kesempatan aje..hahaha....korang ingat x pasal nasi kerabu yg aku cite ritu??kalo x ingat meh klik sini....

dah bace???kirenye keesokan hari pas aku tulis entry tu teros ak gi cafe kt UiTM ngn AIN tuk try nasi kerabu tu...mmg blur je la ak mase mintak nasi kerabu kt bro yg jage kaunter tu kn...haha...die bg ak nasi kaler biru tu, kuah pe kejadahnye nth n sayur-sayuran.....pastu ak pun tenung aje pinggan tu ngn perasaan pelik...dalam hati aku b'kate 'macam nh ke rupe nasi kerabu??sayur semata?'hahaha..sumpah sengal kn....nampak x bertape jahil nye ak di situ...haha...naseb aku baik sebab de la 2 orng mamat nh pn beli nasi kerabu...ak ikut aje la pe die amek..hahaha...die amek ayam ak amek...pastu ngn telur masin...setle keje n terus bayar....harge 4ringgit...mahal ke???haha...
muke cuak oke..

ni la part paling lawak seh..mase nk makan tu punye la cuak...macam2 ayat ak bace t'masuk la ayat kursi,ayat seribu dinar sume..hahaha....di buatnye ak muntah kt kafe tu x ke malu nye aku...hahaha...pada hal makan nasi je pun tp gaye macam kene pakse makan racun tikus kn..haha

korang agak pe pendapat aku makan nasi kerabu pas tgk gampar bwh nh???
malu nye...
hahah....ak ase nasi kerabu tu bese aje upenye..xde la terok macam aku bayangkan..haha..tp still x leh nk abes sbb ak x bape nk minat...dah la ade taugeh...euuwww....aku pelik sebab de yg kate nasi kerabu ni sedap gileeeeeee......naseb baek taste orang laen2 kn...haha..pe pun ak TAK rase nk makan agi nasi kerabu...hahaha....

oke la..sampai d sini aje entry nasi kerabu...kalo aku kutuk byk2 nasi kerabu ni de pelak yg bako aku...haha...pe pn nasi kerabu ni nice...kreatif orng yg cipta...hahah...

p/s:macam mane asal usul nasi kerabu nh???sebab nila jatuh dalam nasi ke???haha

p/s/s:pic d amek oleh ain sebab keterujaan die tgk ak makan nasi kerabu..songalllll~

Saturday, March 5, 2011

perubahan mesti dilakukan....

salam....

masa yang lalu xdapat diubah
tapi perubahan hari ini mampu mengubah segala-galanya..
sign in je FB td terus t'bace status fb Kamil (classmate) macam kt atas tu..tibe2 rase ayat tu mmg kene la ngan diri aku nh...hahah...sekarang nh aku ase sume yg aku uat serbe x kene...sampai ak rase nk putar je balek mase...aish...kalau la de pintu doraemon kn..haha...kartun semate kn..

tapi pas aje aku bace ayat kt atas tu terus ak rase macam de semangat baru...buat pe kite nak menyesal ngn pe yg kite uat sebelum nh kn...mungkin pe yg aku uat dulu x bagus tp bukan bermakne ak x leh ubah sesuatu tu untuk jd lebe baek kn???lagipun setiap orang ade persepsi yg laen...dan bukan semua orang senang lihat orang lain senang..betol x???kalo diberi keizinan..ak harap sgt orang yg rase x puas ati ngn aku tu x yah la nk cakap belakang n kalo bule meh la duk bincang...aku mmg sentiase berusaha tuk berubah menjadi lebe baek tp bukan semua orang leh terima perubahan orang lain kan..heheh....

memang susah kn nk uat perubahan tp yg penting usaha + doa...jgn mudah mengalah sebab bukan mudah kalo nk buat sesuatu perubahan..walaupun sedikit perubhan yg kite lakukan tp dapat mengubah sesuatu yg besar n manis nye cume kite je yg dapat rase...

k la....sampai d sini aje...daaa~

p/s:entry nh x de kene mngene ngn sape ye...cume setiap manusia mmg x sempurna n aku tau mesti de yg x suke ngn aku kn..so pe salahnye kalo kite cube berubah kn..heheh...

Wednesday, March 2, 2011

kenapa BABI yg jadi pilihan??

salam...

sape x kenal si babi nh????mesti sume tau kn...haha..kalo nk lebe sopan aku gune khinzir la...khinzir nh sejenis binatang tau..die nh de kaler pink and hitam..kalo yg pink tu mmg cumel(pendapat ain) tp kalo yg hitam tu mmg huduh la kan...ok la...ak bukan nk cite pasal si khinzir nh...cume ak de persoalan yg bermain di minda aku...dh macam2 jenis permainan..ak harap korang dpt la jawab ye..lalalala~

kenapa kalo bile dalam keadaan mara, bengang, geram, saket ati n sebagainye...orang lebe suke gune word 'babi'...contohnye camnh...
'perangai ko nh cam babi tau x???

np mesti gune binatang b***???pada hal kt dunia nh byk agi binatang lain...contoh macam arnab, burung, kucing n byk lagi..kn ke cumel arnab tu compared to b***???betol x???sekang cecube kite tukar b*** tu jadi arnab....so jd la camni kan...
'perangai ko nh macam arnab tau x???'

hahaha...cumel aje kn ayat tu??haha...x de la orang yg d mare tu rase saket ati...tp bukan camtu pn care nk tego kn..cecube tego leklok kalo mare sgt pn...kite kn de adab menegur...kalo mmg kene gak sebut binatang pe salahnye tukar kn ke binatang yg lebe baek....hahahahaha~

so persoalan yg belegar2 d fikiran aku ialah....kenapa orang suke kuarkan word BABI nh???cecite cikit...asal nk maki je mesti de b*** tu..kalo xde b*** tu macam x lengkap aje makian agaknye...hahaha...cube la tukar kepada binatang lain...agak2 nye la kn..pe sebab si b*** ni menjadi pilihan?????korang de jawapan x???adakah kerana b*** cumel???oh tidak!!!
cumel ke???euwww


ak x mampu nk pikirkan reason nye sebab ak dh kelaparaan nh...x saba nk tggu waktu b'buke puase...kalo korang de pendapat leh la share ye...daaaa~